Behandeling van microbiële huidontsteking

Microbiële huidontsteking, d.w.z. ontsteking t.g.v. (Malassezia)gisten of bacteriën, moet altijd worden bestreden omdat het een belangrijke factor is in de vicieuze cirkel van huidproblemen waarin een atopische hond terecht kan komen. Door middel van microscopisch onderzoek van huidmateriaal kan uw dierenarts vaststellen of er sprake is van een bacteriële- of gistinfectie of een combinatie van beide en hoe ernstig de infectie is. Deze informatie is nodig voor het kiezen van de juiste behandeling.

Het maken van een plakbandafdrukpreparaat voor microscopisch onderzoek.

Bacteriële ontsteking

Een oppervlakkige bacteriële ontsteking kunnen we meestal behandelen met behulp van een milde antibacteriële shampoo. Is de ontsteking heftiger, dan moeten we antibiotica gebruiken. De antibiotica moeten voldoende lang, dat wil zeggen, minstens drie weken te worden gegeven. Bij een heftige ontsteking met veel korstvorming kunt u het beste daarnaast een antibacteriële shampoo voor diepe reiniging gebruiken.
Het is ook mogelijk om de bacteriële ontsteking te behandelen met een antibacteriële spray. Dit is een handige optie:

  • Tussen de wasbeuren door.
  • Als de hond echt niet gewassen wil/kan worden.
  • Als de ontsteking alleen op bepaalde plekjes zit, bijvoorbeeld de voeten.

Oppervlakkige bacteriële huidontsteking 

Gistontsteking

Een gistontsteking  (Malassezia ontsteking) behandelen we meestal met een speciale shampoo met chloorhexidine en miconazol. Alleen in zeer heftige gevallen is dit niet voldoende en moeten er medicijnen in tabletvorm (itrakonazol) gegeven worden.

Gistonsteking van de huid

?Voorkómen is beter dan genezen

Zowel een bacteriële- als gistontsteking van de huid heeft de neiging steeds weer terug te keren, vooral als de allergie nog niet helemaal onder controle is. Om dit te voorkómen is het aan te raden om uw hond regelmatig met een speciale shampoo tegen bacteriën of gisten te blijven wassen of met een antibacteriële spray te behandelen.