Wat is artrose bij de hond?

Artrose is een ander woord voor slijtage van de gewrichten, die ontstaat als een gewricht beschadigd raakt. Wij zien deze aandoening meestal in de elleboog- of heupgewrichten, maar ook in andere gewrichten van de voor- en achterpoten.

Wat is een gewricht?

Een gewricht bestaat meestal uit twee botdelen, die bekleed zijn met kraakbeen met daartussen smeervloeistof. De twee botdelen worden bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel en diverse banden. Een gewricht wordt bewogen door de spieren (die samentrekken en ontspannen) rondom het gewricht.

Hoe ontstaat artrose?

De oorzaak van artrose kan grofweg ingedeeld worden in ‘primaire osteoartrose’, het gevolg van de leeftijd en ‘secundaire artrose’. Secundaire artrose is het gevolg van andere problemen, ziekten of beschadiging. De beschadiging kan bijvoorbeeld komen door trauma (ofwel, een ongeluk of klap), een afwijkende belasting door bijvoorbeeld het scheuren van de kruisband of een ontsteking door een LPC(los stukje bot in de elleboog).

Soms zien we ook dat het afweersysteem het kraakbeen aanvalt, dit noemen we in de volksmond reuma. Daarnaast zijn er nog de aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsstoornissen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Hierdoor wordt het gewricht afwijkend belast, waardoor het kraakbeen beschadigt en slijt. Deze slijtage heet artrose.


Deze figuur geeft de opbouw van een gewricht weer. 1) gewrichtskraakbeen 2) gewrichtsvloeistof (synovia) 3) gewrichtskapsel met banden 4) binnenbekleding van gewrichtskapsel (membrana synovialis). 

Hoe wordt de diagnose artrose gesteld?

Tijdens het onderzoek bij artrose kijkt de dierenarts of orthopeed naar de klachten van de hond, daarnaast gaan we op zoek naar de oorzaak. Eerst doen we een onderzoek van alle poten en de rug en indien noodzakelijk maken we rontgenfoto’s van probleem gewrichten. Als het nodig is voeren we een kijkoperatie uit of nemen we gewrichtsvloeistof af om dit in het laboratorium te laten onderzoeken.  Deze oorzaak is natuurlijk van invloed op de mogelijkheden voor de behandeling van artrose.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten