Onderzoek bij artrose

Het meest opvallende symptoom bij een hond met artrose is het in meer of mindere mate niet goed belasten van een aangedane poot. Na een volledig onderzoek kunnen we samen met de eigenaar de juiste behandeling voor artrose gaan bepalen.

Symptomen artrose

De klachten van een hond met artrose zijn voornamelijk dat de hond stijf en langzaam uit de mand komt na het rusten. Dan loopt hij een aantal stappen mank en na een tijdje lopen lijkt hij geen pijn meer te hebben aan de poot. Deze symptomen kunnen zich voordoen in de voorpoten of achterpoten. Hij wil minder graag of helemaal niet meer in de auto of op de bank springen.

Onderzoek artrose

De dierenarts of orthopeed die het dier onderzoekt, vindt afwijkingen aan het gewricht. Vaak kan de bewuste knie, heup of elleboog dan minder gebogen of gestrekt worden. Soms is er sprake van zwelling of een warm aanvoelend gewricht. Bij het buigen of strekken voelt de dierenarts soms zogeheten crepitatie, waarbij het voelt alsof er zand in de gewrichtsholte zit.

Vaak is een röntgenfoto nodig om te zien of er door de artrose botnieuwvormingen in het gewricht zitten.

 

Links zien we een röntgenfoto van een normale knie.
Midden een illustratie om aan te geven waar we op de röntgenfoto botnieuwvorming zien.
Rechts een röntgenfoto met botnieuwvorming die optreedt tijdens het proces van artrose. 

Nog een belangrijke reden voor het maken van röntgenfoto’s. Op de foto wordt vaak duidelijk wat de oorzaak van de artrose is (bijvoorbeeld trauma, heupdysplasie of elleboogdysplasie).

Soms wil de dierenarts meer informatie over hoe het gewricht er van binnen uit ziet. De orthopeed zal dan een artroscopie of kijkoperatie voorstellen. Door in het gewricht te kijken kunnen we de ernst van de artrose vaststellen en mede op basis van deze bevindingen kunnen we daarna besluiten welke behandeling het beste is.

Om bepaalde gewrichtsproblemen uit te sluiten kan er ook gewrichtsvloeistof worden afgenomen. Deze gewrichtsvloeistof wordt voor onderzoek opgestuurd naar een laboratorium. Dit zal vooral worden voorgesteld als de orthopeed denkt aan een “reuma achtige aandoeningen” of een “infectie van het gewricht”

Na een volledig onderzoek kunnen we samen met de eigenaar de juiste behandeling voor artrose gaan bepalen. arthrose 

Gerelateerde artikelen