Over ons

Maag-darm poli

Onze afdeling Interne Geneeskunde is trots op de ervaring en kennis die we te bieden hebben op het gebied van maag-darmproblemen. Om onze patiënten met deze vaak zeer frustrerende problemen zo goed mogelijk en zo professioneel mogelijk te helpen hebben we een speciale maag-darm polikliniek opgericht, inclusief mogelijkheid voor endoscopisch onderzoek.

Wat is de maag-darm poli?

De maag-darm poli is onderdeel van de afdeling Interne Geneeskunde van het MCD. Onze internisten behandelen al jaren veel honden en katten met maag-darmproblemen. Door samenwerking, gerichte diagnostiek en evidence based behandelmethoden konden we al veel dieren succesvol behandelen. De behandeling van maag-darmproblemen vraagt om een behandeling specifiek afgesteld op de behoeften van de patient. Speciaal daarom begonnen we de maag-darm poli. Om patitenten intensief te begeleiden naar de juiste behandeling.

Het consult

Deze polikliniek bestaat meestal uit twee bezoeken:

Screening: in het eerste bezoek wordt u als eigenaar grondig ondervraagd; wordt er zorgvuldig naar uw dier gekeken; wordt er een hoogkwalitatieve echografie uitgevoerd door onze radiologie-specialisten (tenzij al gebeurd elders), alsook aanvullend specifiek bloed en/of ontlastingsonderzoek (gelieve uw hond nuchter te houden). Al uw vragen en zorgen kunnen dan ook in alle rust worden besproken. Soms wordt besloten reeds (tijdelijke) therapie te starten. Een mogelijke endoscopie (kleine biopten) of operatie (grote biopten) onder narcose wordt ook reeds ingepland.

Endoscopie/ operatie: In het tweede bezoek wordt de endoscopie of operatie onder algehele narcose uitgevoerd. Uw dier moet hiervoor ook nuchter zijn en gaat meestal dezelfde dag naar huis. Resultaten van eventuele biopten worden per email of telefonisch besproken met u, zodra deze gerapporteerd zijn door het laboratorium (meestal binnen 10 dagen). Na de bezoeken blijven wij contact met u houden voor nazorg en fine-tuning van eventuele behandeling van het maag-darm probleem.

Maag-darm problemen

De internisten van het MCD zijn gespecialiseerd in diagnostiek en in de behandeling van maag-darmziekten. U kunt hierbij denken aan behandeling van de volgende klachten: