Mag een hond of kat varkensvlees eten?
Varkensvlees wordt in de islam en het jodendom als onrein beschouwd. Sommige mensen met een andere achtergrond beschouwen varkensvlees als ongezond. Het geven van varkensvlees aan de hond of kat wordt door velen afgeraden. Is dit terecht?
Onrein
De onreinheid van het varken heeft een religieuze achtergrond. Het staat in de Thora en in de Soera en is daarmee een voorschrift.
Koeien eten voedsel (gras) dat mensen niet kunnen verteren. Varkens eten hetzelfde voedsel als mensen. De reden dat varkensvlees in de heilige geschriften is opgenomen heeft hier waarschijnlijk mee te maken.
Daarnaast kwamen er in varkensvlees ziekteverwekkende parasieten voor als Trichinella Spiralis.
Trichinella spiralis
Trichinose is een rondworm van het varken dat, net als de spoelworm bij de hond, zich kan nestelen in het spierweefsel.
De parasiet is met name gevaarlijk voor de mens. Het is geen belangrijke aandoening voor huisdieren.
In Nederland komt de ziekte niet voor omdat:
- Varkens binnen staan en dus niet besmet worden.
- Het consumptievlees gecontroleerd wordt op deze parasiet.
Langdurig invriezen (meer dan 3 weken < -15 °C) of voldoende verhitten (vlees is niet meer rosé) van vlees, maakt de parasiet onschadelijk.
Mensen die ziek worden, besmetten zich vooral via rauw vlees van wild of paard. Scharrelvarkens die in contact kunnen komen met wilde dieren kunnen de parasiet ook bij zich dragen.
Aujeszky / pseudorabiës
Aujeszky is een dodelijke ziekte voor zowel de hond als kat. De ziekte van Aujeszky wordt overgebracht door besmet rauw varkensvlees.
De ziekte is niet gevaarlijk voor de mens.
Geïnfecteerde honden en katten krijgen neurologische klachten die meestal beginnen als ernstige jeuk. Dieren worden zwak, apathisch, krijgen krampen, kunnen gaan kwijlen, krijgen een oppervlakkige ademhaling en onregelmatige hartslag.
Zieke honden en katten overlijden binnen één tot enkele dagen.
Er is geen behandeling voor de ziekte
Honden en katten kunnen ziek worden door (in-)direct contact met besmette varkens, maar vaker worden ze ziek na het eten rauw vlees.
De gehele Nederlandse varkenssector heeft sinds 1 januari 2009 de fel begeerde Aujeszky-vrij status. Aujeszky komt in Nederland dus niet meer voor.
In België en Duitsland zijn in 2017 wild zwijnen gerapporteerd met Aujeszky. Enkele jachthonden zijn na contact met deze dieren overleden.
Toxoplasma
Toxoplasmose is een parasiet die bij zowel de mens als bij de hond problemen kan geven. Hoewel de kat de bron is voor de parasiet, besmetten de meeste mensen en honden zich via de omgeving (tuin) en rauwe voeding.
Lees verder toxoplasmose
Hond kan varkensvlees eten
In principe kan een hond in Nederland dus gerust Nederlands varkensvlees eten. We raden wel aan het vlees voldoende te verhitten.
Lees verder vers vlees voeding