Beste huisdiereigenaar,
waarmee kunnen we je helpen?

Dermatologie

Een dermatoloog van de afdeling dermatologie onderzoekt en behandelt dieren met huidziektes, inclusief problemen van de vacht, de nagels en de oren. Huidziektes kunnen bij uw huisdier veel last veroorzaken in de vorm van jeuk of pijn. Maar ook als de klachten beperkt blijven tot kale plekken, een schilferige huid of pukkeltjes, is behandeling vaak gewenst en mogelijk!

Heb je een verwijzing van uw dierenarts voor de afdeling Dermatologie van het MCD? Onze receptionisten helpen u graag verder met het maken van een afspraak.

Tel. 020 7400600

Dermatologie

De huid: een belangrijk orgaan

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft tal van functies, zoals bescherming tegen uitdroging en infecties, waarneming van aanraking en pijn, temperatuurregulatie en “verklikker” van inwendige ziektes. De huid is dus veel meer dan een omhulsel: het is één van de belangrijkste organen van het lichaam en de huid is onmisbaar voor het goed functioneren van de rest van de organen. Huidziektes moeten daarom altijd serieus genomen worden: als de huid ziek is, gaan al deze functies achteruit en dit heeft zijn weerslag op het hele lichaam. Zorg dus goed voor de huid van uw dier!

Wat moet u doen als uw dier last heeft van huidproblemen?

Als uw dier last heeft van huidproblemen, kan iedereen dat zien. U krijgt dan ook vaak (ongevraagd) advies: in het park, in de dierenwinkel, op de hondenschool…maar hoe goed bedoeld ook, deze adviezen leiden lang niet altijd tot verbetering. Voor een echte oplossing van het probleem is medische kennis nodig. Ga daarom altijd naar uw dierenarts als uw dier last heeft van huidproblemen. Sommige huidklachten kunnen door uw dierenarts behandeld worden, maar u kunt uw dierenarts ook vragen om u hiervoor te verwijzen naar een dermatoloog.

Dermatologie bij het MCD

De dermatologen van het MCD hebben gespecialiseerde kennis en uitgebreide ervaring met huidproblemen bij dieren: welke klachten uw dier ook heeft, de kans is groot dat we het vaker hebben gezien. Wij beschikken over diverse testen om de diagnose te bevestigen en we maken gebruik van speciale behandeltechnieken. Een greep uit onze werkzaamheden:

  • Diagnose en behandeling van huidschimmel
  • Diagnose en behandeling van parasitaire infecties zoals demodex en scabiës (schurft)
  • Huidbiopten voor weefselonderzoek
  • Intradermale testen voor atopische dermatitis
  • Dieet adviezen
  • Reinigen van oren en behandeling van oorontsteking
  • Video-otoscopie
  • Managen van bacteriële huidproblemen
  • Immuuntherapie (desensibilisatie) voor atopische dermatitis inclusief rush-methode
  • Apoquel® therapie en Cytopoint® therapie voor atopische dermatitis
  • Huidverzorgingsadviezen
  • Microneedling bij bepaalde vormen van haarverlies

De dermatologen van het Medisch Centrum voor Dieren hebben twee gespecialiseerde poli’s: de allergiepoli en de orenpoli.

Wat doen wij?

Afhankelijk van de aard van de klachten van uw dier, kunt u terecht op de:

De receptioniste met wie u de afspraak maakt, zorgt dat uw dier op de juiste plek terecht komt.

Bekijk voor en na foto’s van patiënten van de afdeling Dermatologie van het MCD.

Het eerste consult

Voor een eerste consult trekken we een half uur tot een uur uit. Om de vaak lange en ingewikkelde- ziektegeschiedenis zo goed mogelijk in kaart te brengen, vragen wij u bij het eerste consult om een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Wij bespreken de ziektegeschiedenis met u en we onderzoeken uw dier. Hierna volgen meestal direct enkele aanvullende onderzoeken. Met deze informatie maken we een plan van aanpak. Wij bespreken dit plan met u en samen besluiten we hoe verder te gaan. Ook uw dierenarts ontvangt altijd bericht over onze bevindingen.

Waar vind ik een dermatoloog?

Vervolgonderzoek

In het plan dat we samen met u maken, beslissen we welk aanvullend onderzoek er eventueel nodig is. Soms moeten we bepaalde onderzoeken herhalen die ook al door uw eigen dierenarts zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat na verloop van tijd de situatie veranderd kan zijn, of omdat de uitslag van het onderzoek niet helemaal duidelijk was. De onderzoeken worden meestal niet allemaal tegelijkertijd gedaan; dan zou immers het grootste deel van het onderzoek voor niks zijn. Daarom zijn er vaak enkele vervolgconsulten nodig om tot een goede diagnose te komen. Hiervoor reserveren we een half uur, tenzij van te voren bekend is dat we tijdrovende ingrepen (zoals een allergietest of het nemen van huidbiopten) moeten uitvoeren.

Begeleiding tijdens behandeling

Als eenmaal duidelijk is wat de oorzaak van de huidklachten is, maken we een behandelplan. Sommige huidziekten vragen langdurige of zelfs levenslange behandeling zoals de behandeling van honden met atopie. De dermatoloog is de aangewezen persoon om de eigenaar en de patiënt hierbij te begeleiden. Gelukkig kunnen we voor de meeste dieren een goede oplossing voor de huidproblemen vinden.

Tarieven

Het tarief van de dermatoloog hangt af van wat er precies tijdens het consult wordt gedaan. Er wordt altijd een basis gerekend in de vorm van een consult tarief. Daarnaast worden aparte bedragen gerekend voor de diverse onderzoeken. De prijzen voor deze onderzoeken lopen uiteen van ongeveer veertig euro (zoals microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel) tot enkele honderden euro’s (bijvoorbeeld uitgebreid allergieonderzoek). Naast een tarief voor consult en onderzoek, moet u ook rekening houden met eventuele kosten voor medicijnen.

Omdat het eerste consult bij de dermatoloog relatief lang duurt, geldt hiervoor een speciaal tarief: het intake consult. Voor de volgende consulten wordt een standaard consult berekend, het tarief hiervoor ligt lager dan dat van het intake consult. Het orenconsult heeft een eigen tarief. Wanneer er duurdere onderzoeken worden gepland, bespreken wij dit van te voren met u. U kunt natuurlijk ook altijd zelf tijdens het consult informeren naar de kosten.

Onze dermatologen

Onze receptionisten staan je graag te woord

Deel deze pagina