Over ons

Maag-darm Centrum voor Dieren

Maagdarmproblemen bij honden en katten kunnen erg vervelend zijn. Van braken tot diarree, deze symptomen kunnen uw huisdier veel ongemak bezorgen. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en snel te handelen, om verdere complicaties te voorkomen. Heeft uw hond of kat regelmatig of langdurig last van een slechte eetlust, buikpijn, braken, diarree of bloed in de ontlasting? Vraag uw dierenarts dan om een verwijzing naar het Maag-darm Centrum voor Dieren.

Onze internisten zijn gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van maagdarmproblemen bij honden en katten. Ze helpen u graag bij het snel en effectief stellen van het diagnose en bepalen van de beste behandeling, zodat uw huisdier zich snel weer beter voelt.

Het eerste consult

Een bezoek aan het Maag-darm Centrum voor Dieren begint met een grondig onderzoek van uw huisdier. De internist zal vragen stellen over de symptomen van uw huisdier en zijn of haar medische geschiedenis. Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd. Als dit nog niet is gedaan, wordt in veel gevallen ook ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek en een echografisch onderzoek van de buik uitgevoerd.

Afhankelijk van de bevindingen zal de internist een speciaal dieet voorschrijven om te onderzoeken of er sprake is van voedselintolerantie. Ook kunnen medicijnen worden voorgeschreven om symptomen te behandelen. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn.

Endoscopie

Meestal is het mogelijk om met een wijziging van het dieet of met medicijnen uw dier te genezen. Wanneer dit niet lukt, dan kan de internist een endoscopie aanraden. Tijdens een endoscopie wordt er met behulp van een flexibele slang via een kleine camera een beeld van de binnenkant van de slokdarm, maag en darmen gemaakt. Via de slang kunnen ook monsters van het slijmvlies worden genomen. Een endoscopie is een zeer effectieve manier om problemen zoals ontstekingen, bloedingen en tumoren op te sporen.

 

Een endoscopie is een veilige, weinig invasieve en niet-pijnlijke procedure die onder narcose wordt uitgevoerd. Onze internisten zorgen ervoor dat uw huisdier zo min mogelijk ongemak ondervindt. Het onderzoek duurt gemiddeld een uur, inclusief uitslapen. De meeste dieren kunnen direct na het onderzoek weer naar huis en zijn vaak de volgende dag al volledig hersteld van het onderzoek.

Als uw hond of kat last heeft van aanhoudende maagdarmklachten, kan een endoscopie helpen om de oorzaak van deze klachten op te sporen. Onze internisten bespreken de procedure altijd uitgebreid met u en stellen u gerust over eventuele zorgen. Bij het Maag-darm Centrum voor Dieren staat het welzijn van uw huisdier voorop.

Afspraak maken?

Bij het Maag-darm Centrum voor Dieren is uw hond of kat met maagdarmklachten in goed handen. Vraag uw dierenarts om een verwijzing en neem contact met ons op als u denkt dat uw huisdier maagdarmproblemen heeft. Wij helpen u graag verder.