Voedselallergie of -overgevoeligheid

Dieren kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in het eten. Een overgevoeligheid kan aangeboren zijn, of op latere leeftijd zijn ontstaan. Een voedselallergie kan ontstaan tegen een normaal bestanddeel in het eten wat uw hond of kat al zijn hele leven krijgt.

Een voedselallergie behandelen wij met een hypoallergeen dieet. Omdat elke hond of kat zijn eigen allergie heeft, kan het ene dier goed reageren op het ene dieet, terwijl een ander dier het beter doet op een ander dieet. Naast een voedselallergie komt er ook een voedselintolerantie voor. Samen worden ze voedselovergevoeligheid genoemd. Deze twee typen zijn in de praktijk nauwelijks van elkaar te onderscheiden en we gebruiken ze in dit artikel door elkaar.

Symptomen van voedselallergie of -overgevoeligheid

Een voedselallergie kan maagdarmklachten en/of huidproblemen geven. Ook algemenere problemen als futloosheid en slecht eten kunnen het gevolg zijn van een voedselovergevoeligheid.

In dit artikel beperken we ons tot de maag-darmproblemen die door voedselovergevoeligheid veroorzaakt worden.

Symptomen van voedselovergevoeligheid kunnen zijn:

  • Overgeven
  • Misselijkheid
  • Diarree (of minder stevige ontlasting)
  • Buikpijn
  • Borrelende darmen
  • Niet willen eten

De problemen kunnen van jongsafaan aanwezig zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan. Honden met voedselovergevoeligheid hoeven niet continu klachten te hebben.

Diagnose voedselallergie of -overgevoeligheid

De diagnose stellen we d.m.v. een streng eliminatie-dieet. In de testperiode (meestal 4 weken) mag de hond of kat dan niets anders eten.
De essentie van deze dieetfase is dat het immuunsysteem in deze periode niet meer kan reageren op de voedselbestanddelen die verantwoordelijk waren voor de voedselovergevoeligheid.

Uw hond of kat mag in deze periode geen koekje snoepen, geen botje kauwen, niet van de straat eten, geen kruimels van de grond likken, geen melk, yoghurt of vla, enz., enz.

Uit onderzoek is gebleken dat deze dieetfase van essentieel belang is:

  • Bloedonderzoek voor het vaststellen van voedselovergevoeligheid bij de hond en kat is onbetrouwbaar.
  • Met een maagdarmonderzoek (endoscopie) is een voedselovergevoeligheid niet met zekerheid vast te stellen.

U kunt een filmpje bekijken waarin onze dermatologe uitlegt hoe zo’n testdieet werkt, kijk op voedselallergie (huid).

Behandeling van voedselallergie of -overgevoeligheid 

Als de diagnose gesteld is, moet uw hond of kat de rest van zijn of haar leven op een speciaal dieet. In de meeste gevallen is dit onderhoudsdieet een hypoallergeen dieet. Als uw hond of kat al langere tijd geen problemen meer gehad heeft, mag u proberen of de problemen wegblijven als u hem of haar trakteert. Het is echter mogelijk dat de problemen hierdoor terugkomen.

Verander maximaal één ding per maand. Als het mis gaat, weet u in dat geval wat de oorzaak is en kunt u weer stoppen.

Sommige mensen zijn sterke voorstander van het gebruik van  verse vleesvoeding. Sommige van deze diëten zijn niet goed uitgebalanceerd (bevatten niet alle noodzakelijke voedingsstoffen in de goede verhouding). In rauwe voeding kunnen bacteriën en parasieten zitten die de gezondheid van uw huisdier schaden.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten