Beste dierenarts,
waarmee kunnen we je helpen?

Radiologie

Onze radiologen zijn gespecialiseerd in het in beeld brengen van afwijkingen en ziektes van patiënten. Dit doen zij door middel van röntgenfoto’sechografieCT-scans en MRI-scans. Met behulp van deze onderzoeken helpen zij jou als dierenarts of dierenarts-specialist een diagnose te stellen bij het zieke dier.

Wat doen onze radiologen?

Wat is die dikte in de buik die je hebt gevoeld? Hoest de hond omdat hij longontsteking heeft? Is die tumor uitgezaaid? Betekent dat ruisje op het hart van de kat dat hij een hartprobleem heeft, of is het een onschuldig ruisje? Waarom komt die blaasontsteking steeds maar weer terug, is de blaas soms afwijkend? Zijn de achterpoten van de hond verlamd vanwege een hernia? Is de hond of kat geschikt om mee te fokken?

Op al deze vragen kunnen onze radiologen helpen een antwoord te vinden. 

De dagelijkse werkzaamheden van de radiologen op het MCD:

  • Echografie: buik, hart, oog, hals en pezen
  • Röntgenfoto’s beoordelen: borstholte, buik, botten
  • CT-scan: longen, wervelkolom, neusholte, middenoren, botten
  • MRI-scan: hersenen, wervelkolom
  • Screening: HCM en PKD bij de kat en ectopische ureteren en aangeboren hartproblemen bij de hond.
Radiologie

Interpretatie door onze radiologen

De interpretatie van een röntgenfoto is niet eenvoudig en jij als dierenarts kan er dan ook voor kiezen om de gemaakte röntgenfoto te laten beoordelen door een van onze radiologen. Deze kunnen tegenwoordig heel eenvoudig via de mail worden verstuurd. De uitslag hiervan volgt op de dag dat de foto bij ons is binnen gekomen of 1 werkdag daarna. Spoed beoordelingen volgen uiteraard sneller. Jij als dierenarts kan hiervoor contact opnemen met de balie.

Onze radiologen zijn er om met jou als dierenarts en/of specialist samen te werken. Onze radiologen behandelen de dieren dus niet! Hij of zij helpt alleen bij het stellen van de diagnose.

Onze radiologen

Onze diensten

Echografie

Echografie is een onschuldig onderzoek, wat niet schadelijk is voor het dier en vaak niet als vervelend wordt ervaren. Tijdens het onderzoek kan de eigenaar gewoon bij het dier blijven. De eigenaar kan dan meekijken naar de beelden en de radioloog zal dan zo veel mogelijk uitleggen van wat er zichtbaar is.

Het is belangrijk dat het dier nuchter is voor het onderzoek, omdat een volle maag en darmen het onderzoek van de buik kunnen bemoeilijken. Wij adviseren de eigenaar om het dier 12u voor het onderzoek geen eten te geven. 

Voor het echografisch onderzoek van de buik is het handig als de urineblaas vol is, daarom is het beter als de hond niet wordt uitgelaten vlak voor het onderzoek. 

Voorafgaande aan het onderzoek zal het dier worden geschoren, omdat haren en de lucht daartussen een slecht beeld kunnen opleveren. Op de kale huid wordt dan een speciale gel aangebracht die zorgt voor een goed contact met de transducer van het echoapparaat. De positie van het dier is afhankelijk van het lichaamsdeel wat onderzocht moet worden. Dit kan variëren van zijligging en rugligging tot staand. Hiervoor hebben wij speciale kussens zodat het dier zich tijdens het onderzoek zo comfortabel mogelijk voelt. 

Over het algemeen kan het onderzoek worden uitgevoerd bij het wakkere dier. Als het dier veel pijn heeft of erg onrustig is, kan het soms nodig zijn een roesje te geven. 

Röntgenfoto's

Binnen het Medisch Centrum voor Dieren is de radioloog verantwoordelijk voor de kwaliteit van de röntgenfoto’s en de veiligheid van de mensen die er mee werken. 

Nadat een kwalitatief goede röntgenfoto is gemaakt, moet deze nog beoordeeld worden op de aanwezigheid van afwijkingen. In de meeste gevallen zal de dierenarts die de foto gemaakt heeft, deze ook beoordelen.

De interpretatie van een röntgenfoto is niet eenvoudig en jij als dierenarts kan er dan ook voor kiezen om de gemaakte röntgenfoto te laten beoordelen door een van onze radiologen

CT-scan/MRI-scan

Tijdens een CT of MRI mag er niemand in de ruimte aanwezig zijn. Omdat de patiënt volledig stil moet liggen, is het noodzakelijk het onderzoek onder anesthesie uit te voeren.
Hierbij krijgt de patiënt onder narcose een buisje in de keel waardoor het narcosegas en extra zuurstof wordt toegediend. Dit is ook meteen een manier om de ademhaling en de narcose diepte van de patiënt goed te monitoren. 

Vanwege de narcose moet het dier nuchter zijn en mag 12u voor het onderzoek niet eten.

Na het onderzoek mag het dier meteen wakker worden. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de narcose die het dier gehad heeft. Als het dier goed wakker is mag deze meteen met de eigenaar mee naar huis. 

En daarna?

Een verslag met de bevindingen van het onderzoek zal zoveel mogelijk binnen 1 werkdag per email worden verzonden. 
Als de eigenaar een combinatieafspraak met de internistchirurg of orthopeed  heeft, zullen de bevindingen na het onderzoek met de betreffende specialist worden besproken. Hij of zij zal dan verder met de eigenaar overleggen over een behandeling.

Foktechnische keuring

Naast het onderzoeken van zieke patiënten, kunnen eigenaren ook bij de radioloog terecht voor screening op bepaalde erfelijke aandoeningen van dieren die gebruikt worden voor de fok. Hiervoor is een verwijzing van de dierenarts niet nodig. 
Zie voor meer informatie: foktechnische keuring 

Blijf op de hoogte

Speciaal aan onze verwijzers versturen wij de MCD Nieuwsflits. In deze afdelings gebonden nieuwsflitsen delen wij nieuws, kennis en ervaringen. Ontvang je nog geen nieuwsflits? Schrijf je hier in.