Beste dierenarts,
waarmee kunnen we je helpen?

Urologiepoli

Onze afdeling weke delen Chirurgie heeft jarenlange ervaring en veel kennis op het gebied van urologie bij huisdieren. Een team van specialisten en paraveterinairen staan klaar om uw urologische patiënten te behandelen. Om u zo professioneel mogelijk te helpen hebben we een speciale polikliniek opgericht: de Urologiepoli.  

Specialisten urologie

De specialisten op de urologiepoli zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen aan de urinewegen (urineleiders en plasbuis), blaas, nieren en geslachtsorganen. Onze specialisten hebben uitgebreide expertise op dit gebied en beschikken over moderne apparatuur. Daarom kunnen we complexe zorg bieden. U ben van harte welkom uw patiënten te verwijzen naar de Urologiepoli van het MCD. 

Omdat operaties in dit gebied vaak complex zijn en precies uitgevoerd moeten worden, werken wij veel met de nieuwste apparatuur en operatietechnieken. We werken volgens wetenschappelijke inzichten en volgen ontwikkelingen op de voet. 

Moderne apparatuur en operatietechnieken

Onze operatiekamer is uitgerust met moderne apparatuur en technologie. Zo beschikken we over apparatuur waarmee we operaties in het gebied rond de blaas minder invasief kunnen uitvoeren. Dat betekent dat de operatie minder zwaar is. 

  • Urethrocystocopie

Middels urethrocystoscopie, kunnen we de binnenkant van de urethra (de plasbuis) en de blaas bekijken. Zo kunnen we tumoren, poliepen en andere afwijkingen in de wand vast stellen en op tijd een behandeling inzetten. Ook kunnen we bij de teef op deze wijze kleine blaassteentjes verwijderen. 

  • Laser ablatio van ectopische urineleiders 

Honden met urine-incontinentie kunnen gediagnosticeerd worden met een ectopische ureter. Een ectopische ureter is een verkeerd aangelegde urineleider, waarbij de uitmonding in de plasbuis is en niet in de blaas. Dankzij onze nieuwste technieken hoeven deze honden niet meer met behulp van een buikoperatie geopereerd te worden. Middels cystoscopie en laser, kan de opening van de urineleider terug in de blaas geleid worden.  

  • PCCL : percutane cystolithotomie 

De minimaal invasieve techniek om blaasstenen te verwijderen. Met behulp van een cystoscoop, kunnen we via een kleine opening in de blaas, de blaas en het begin van de plasbuis van binnenuit bekijken en blaasstenen verwijderen. Deze techniek heet Percutane cystolithotomie (PCCL). Lees verder via blaasstenen en blaasgruis. 

  • Nefroscopie 

Een andere techniek is de nefroscopie. Hierbij kunnen we met een kleine scoop het nierbekken benaderen en nierstenen verwijderen. Op die manier kan een terugkerende nierbekkenontsteking die door nierstenen wordt veroorzaakt, behandeld worden en kan ook voorkomen worden dat niersteentjes de urineleider gaan blokkeren.  

Consult op de urologiepoli

Met uw verwijzing kan uw cliënt een afspraak maken bij onze Urologiepoli. Tijdens het consult bespreken we uitgebreid de klachten en er wordt zorgvuldig naar de patiënt dier gekeken. Zo zal soms extra onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld röntgenfoto’s of biopten voor weefselonderzoek, afhankelijk van de onderzoeken die u als dierenarts al heeft gedaan. Ook kan er besloten worden de hulp van een specialist radiologie in te schakelen voor het uitvoeren van hoogwaardig echografisch onderzoek. Voor een deel van de patiënten wordt de beste informatie verkregen door middel van een CT-scan. De specialisten binnen het MCD werken samen om de beste zorg te leveren voor uw patiënt. Wij proberen zoveel mogelijk het aanvullend onderzoek tijdens of direct na het consult te laten plaatsvinden. Op basis van de verzamelde gegevens wordt een behandelplan gemaakt. U als verwijzend dierenarts ontvangt na het bezoek een verslag van onze bevindingen, het advies en eventuele behandeling. We houden u graag op de hoogte. 

Operatie en opname urologiepoli

Indien het behandelplan bestaat uit een operatie bespreken wij met uw cliënt uitgebreid wat de operatie precies inhoudt, wat ze kunnen verwachten en met welke kosten rekening gehouden moet worden.  

Tijdens de voorbereiding maken we het dier comfortabel voor de operatie. We hebben veel ervaring met anesthesie, dus passen we maatwerk toe als we dieren in slaap brengen. Zo is er voor oudere dieren soms andere anesthesie nodig. Soms wordt pas tijdens de operatie duidelijk wat er precies aan de hand is. Indien nodig overleggen wij op dat moment nog een keer de opties en kosten. 

De patiënt kan vaak dezelfde dag weer mee naar huis. De eigenaar krijgt zowel mondeling als schriftelijk uitleg over de nazorg. In sommige gevallen is het nodig om het dier op te nemen, bijvoorbeeld als er intensieve zorg nodig is. Het MCD beschikt over een opnameafdeling waar 24 uur per dag een opname arts en paraveterinair aanwezig zijn. Uw patiënt is bij ons in goede handen.  

Urologische aandoeningen

De chirurgen van de Urologiepoli zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van urologische aandoeningen. U kunt hierbij denken aan de volgende problemen: 

  • Niertumor 
  • Nierstenen 
  • Penisamputatie 
  • Prostaat abcessen en -cysten 
  • Ureterstenen 
  • Vaginatumoren 

Verwijzen naar de urologiepoli

Direct verwijzen naar de specialisten van de urologiepoli? Via ons digitale verwijsformulier kun je als verwijzend dierenarts jouw patiënten gemakkelijk verwijzen. Wij nemen binnen 24 uur contact op met de diereigenaar voor het maken van een afspraak.

Klik op onderstaande button voor ons digitale verwijsformulier.

Blijf op de hoogte

Speciaal aan onze verwijzers versturen wij de MCD Nieuwsflits. In deze afdelings gebonden nieuwsflitsen delen wij nieuws, kennis en ervaringen. Ontvang je nog geen nieuwsflits? Schrijf je hier in.