Over ons

Radiologie

Wat is een radioloog?

Radiologen hebben zich gespecialiseerd in het in beeld brengen van afwijkingen en ziektes van patiënten. Dit doen zij door middel van röntgenfoto’sechografieCT-scans en MRI-scans. Met behulp van deze onderzoeken helpen zij de dierenarts of dierenarts-specialist een diagnose te stellen bij het zieke dier.
Naast diagnoses stellen bij patiënten, kunt u ook terecht bij de radioloog voor foktechnische screening.

Een veterinair radioloog is een dierenarts die na zijn/haar 6-jarige opleiding tot dierenarts een 4-jarige opleiding tot specialist heeft gevolgd.
Een specialist moet elke 5 jaar laten zien dat hij/zij voldoet aan de eisen voor herregistratie. Dat betekent dat hij/zij nascholing moet volgen, presentaties moet geven en artikelen moet lezen en schrijven.

Wat doet een radioloog?

Wat is die dikte in de buik die de dierenarts heeft gevoeld? Hoest uw hond omdat hij longontsteking heeft? Is die tumor uitgezaaid? Betekent dat ruisje op het hart van uw kat dat hij een hartprobleem heeft, of is het een onschuldig ruisje? Waarom komt die blaasontsteking steeds maar weer terug, is de blaas soms afwijkend? Zijn de achterpoten van uw hond verlamd vanwege een hernia? Is mijn hond of kat geschikt om mee te fokken?

Op al deze vragen kan de radioloog helpen een antwoord te vinden. 

De dagelijkse werkzaamheden van de radiologen op het MCD:

  • Echografie: buik, hart, oog, hals en pezen
  • Röntgenfoto’s beoordelen: borstholte, buik, botten
  • CT-scan: longen, wervelkolom, neusholte, middenoren, botten
  • MRI-scan: hersenen, wervelkolom
  • Screening: HCM en PKD bij de kat en ectopische ureteren en aangeboren hartproblemen bij de hond.

Naast de dagelijks voorkomende onderzoeken doet de radioloog nog veel meer, zie hiervoor de desbetreffende rubrieken.

Na het onderzoek

De radioloog werkt samen met uw dierenarts en/of specialisten binnen en buiten het MCD.
Na het onderzoek van de radioloog kan u voor een behandeladvies of een verder plan terecht bij één van onze andere specialisten (meestal internistchirurg of orthopeed) of bij uw eigen dierenarts.

Een radioloog behandelt uw dier dus niet! Hij of zij helpt alleen bij het stellen van de diagnose.

Onze diensten

Echografie

Echografie is een onschuldig onderzoek, wat niet schadelijk is voor uw dier en vaak niet als vervelend wordt ervaren. 
U kunt tijdens het onderzoek gewoon bij uw dier blijven. U kunt meekijken naar de beelden en de radioloog zal u zo veel mogelijk uitleggen van wat er zichtbaar is.

Het is belangrijk dat uw dier nuchter is voor het onderzoek, omdat een volle maag en darmen het onderzoek van de buik kunnen bemoeilijken. Wij adviseren om uw dier 12u voor het onderzoek geen eten te geven. 
Voor het echografisch onderzoek van de buik is het handig als de urineblaas vol is, daarom is het beter uw hond niet te laten plassen vlak voor het onderzoek. 

Voorafgaande aan het onderzoek zal uw dier worden geschoren, omdat haren en de lucht daartussen een slecht beeld kunnen opleveren. Op de kale huid wordt dan een speciale gel aangebracht die zorgt voor een goed contact met de transducer van het echo-apparaat. De positie van uw dier is afhankelijk van het lichaamsdeel wat onderzocht moet worden. Dit kan variëren van zijligging en rugligging tot staand.
Hiervoor hebben wij speciale kussens zodat uw dier zich tijdens het onderzoek zo comfortabel mogelijk voelt. 

Over het algemeen kan het onderzoek worden uitgevoerd bij het wakkere dier. Als het dier veel pijn heeft of erg onrustig is, kan het soms nodig zijn een roesje te geven. 

Röntgenfoto's

Binnen het Medisch Centrum voor Dieren is de radioloog verantwoordelijk voor de kwaliteit van de röntgenfoto’s en de veiligheid van de mensen die er mee werken. 

Nadat een kwalitatief goede röntgenfoto is gemaakt, moet deze nog beoordeeld worden op de aanwezigheid van afwijkingen.
In de meeste gevallen zal de dierenarts die de foto gemaakt heeft, deze ook beoordelen.

De interpretatie van een röntgenfoto is niet eenvoudig en de dierenarts kan er dan ook voor kiezen om de gemaakte röntgenfoto te laten beoordelen door een radioloog. Deze kunnen tegenwoordig heel eenvoudig via mail worden verstuurd. De uitslag hiervan volgt op de dag dat de foto bij ons is binnen gekomen of 1 werkdag daarna. Spoed beoordelingen volgen uiteraard sneller. De dierenarts kan hiervoor contact opnemen met de balie.

CT-scan/MRI-scan

Tijdens een CT of MRI mag er niemand in de ruimte aanwezig zijn. Omdat de patiënt volledig stil moet liggen, is het noodzakelijk het onderzoek onder anesthesie uit te voeren.
Hierbij krijgt de patiënt onder narcose een buisje in de keel waardoor het narcosegas en extra zuurstof wordt toegediend. Dit is ook meteen een manier om de ademhaling en de narcose diepte van de patiënt goed te monitoren. 

Vanwege de narcose moet uw dier nuchter zijn en mag 12u voor het onderzoek niet eten.

Na het onderzoek mag uw dier meteen wakker worden. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de narcose die uw dier gehad heeft. Als uw dier goed wakker is, mag het meteen met u mee naar huis.

En daarna?

Een verslag met de bevindingen van het onderzoek zal zoveel mogelijk binnen 1 werkdag per email aan uw dierenarts worden gezonden. 
In het geval van een combinatie-afspraak met de internistchirurg of orthopeed zullen de bevindingen na het onderzoek met de betreffende specialist worden besproken. Hij of zij zal dan verder met u overleggen over een behandeling. 

Een radioloog behandelt uw dier dus niet! Hij of zij helpt alleen bij het stellen van de diagnose.

Foktechnische keuring

Naast het onderzoeken van zieke patiënten, kunt u ook bij de radioloog terecht voor screening op bepaalde erfelijke aandoeningen van dieren die gebruikt worden voor de fok.
Zie hiervoor foktechnische keuring.