Beste dierenarts,
waarmee kunnen we je helpen?

Chirurgie

De afdeling Chirurgie van het MCD staat klaar voor jouw chirurgische patiënten en voert operaties uit aan de “weke delen”. Hieronder vallen operaties aan hoofd en hals, borstholte, buikholte, het gebied rond de anus en de ledematen.

Denk hierbij aan speekselcysten, stoktrauma van de bek, een te lang zacht verhemelte, te nauwe neusopeningen, schildkliertumoren, longtumoren, vreemde voorwerpen (stenen, oordopjes) in maag of darmen, liesbreuken, breuken naast de anus enz.

Zo kun je als dierenarts ook verwijzen naar onze “Poep-poli”, als de hond of kat problemen heeft met de ontlasting. Maar er is ook een  KNO-poli,  Urologiepoli en Oncologische chirurgiepoli.

Jouw patiënten zijn met een verwijzing van harte welkom bij de afdeling Chirurgie. In de regel maakt de eigenaar zelf telefonisch een afspraak bij ons. Gaat het om een spoedverwijzing? Dan vragen wij jou als dierenarts zelf met ons te bellen:

Tel. 020 7400600

Het consult

Het eerste consult duurt meestal een half uur. Wij bespreken de klachten van de hond of kat met de eigenaar en voeren een lichamelijk onderzoek uit. Soms zijn er al uitkomsten van eerder onderzoek, wij vragen je dan ook patiëntverslagen alvorens het consult naar ons te mailen. 

Soms is van te voren niet helemaal duidelijk wat er precies aan de hand is. In dat geval zullen we bij het eerste consult proberen een exacte diagnose te stellen. Daarvoor zal soms extra onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld röntgenfoto’s of biopten voor weefselonderzoek. Ook kan er besloten worden tot echografisch onderzoek door de radioloog. Voor een deel van de patiënten wordt de beste informatie verkregen door een CT-onderzoek.

Wij proberen zoveel mogelijk het aanvullend onderzoek tijdens of direct na het consult te laten plaatsvinden. Vaak wordt er bij het eerste consult ook al een afspraak voor een echo gemaakt. Op basis van de verzamelde gegevens wordt een behandelplan gemaakt dat met de huisdiereigenaar besproken zal worden.

Het is belangrijk dat de hond of kat nuchter bij ons wordt aangeboden: eten mag op de dag van het consult niet. Drinken wel!

Operatie en opname

Voor de operatie bespreken wij, voor zover mogelijk, met de eigenaar van het dier wat de operatie precies inhoudt, wat de verwachtingen zijn, enz. Het is ook mogelijk dat pas tijdens het uitvoeren van de operatie blijkt wat er precies aan de hand is. Indien nodig overleggen wij op dat moment nog een keer de opties en kosten.

De hond of kat kan vaak dezelfde dag weer mee naar huis. Dat wordt direct na de operatie met de huisdiereigenaar overlegt, in het gesprek over het verloop de operatie.

Dit geldt echter niet voor alle operaties. Bij operaties aan de darmen of borstholte operaties is een opname van minimaal een nacht nodig. Soms zijn de patiënten ook te ziek om al dezelfde of de volgende dag mee naar huis te kunnen. Vaak kan er pas tijdens of na de ingreep besloten worden wanneer de patiënt weer mee naar huis kan.

Anesthesie

Bij iedere patiënt kiezen wij een passende anesthesie. Hierbij houden wij rekening met:

  • het soort operatie
  • de leeftijd van de hond of kat
  • de gezondheidstoestand
  • ervaringen met eerdere anesthesie

Wij gebruiken moderne anesthetica die zeer veilig zijn. Als de operatie klaar is, kan de werking weer snel opgeheven worden. Natuurlijk zorgen wij ook voor een goede pijnbestrijding tijdens en na de operatie.

Bij alle operaties bewaken wij de patiënt tijdens de voorbereiding en de ingreep door de hart- en longfunctie voortdurend te meten. Onze voorbereidingsruimte en operatiekamer zijn uitgerust met moderne bewakingsapparatuur die bij iedere patiënt aangesloten wordt. Wij zorgen bij alle patiënten voor automatische beademing zodat er geen enkel gevaar bestaat op een ademstilstand.

Opname

Voor een deel van de dieren is het verstandig dat ze wat langer opgenomen worden. Dit wordt vooral bepaald door de ernst van de aandoening en het verloop van de operatie. Meestal is dit van te voren bekend en bespreken wij dit vooraf met de huisdiereigenaar. Tijdens de opname periode is er altijd (24/7) verplegend personeel en een dierenarts (of specialist) aanwezig.   

Nazorg

Als de patiënt naar huis mag, krijgt de huisdiereigenaar een nazorgformulier mee. Wij lichten dit mondeling toe als het dier wordt opgehaald. Alle belangrijke zaken voor een goede nazorg worden schriftelijk aangegeven. Als het dier medicijnen nodig heeft voor de nabehandeling, komt dit vanzelfsprekend ook aan de orde. Alle dieren krijgen voldoende pijnstillers mee naar huis.

Zie ook veel voorkomende operaties.

Tarieven

Onze receptionisten kunnen de huisdiereigenaar bij het maken van een afspraak globaal voorlichten over de te verwachten kosten. Omdat bij het maken van de afspraak vaak niet duidelijk is welke onderzoeken en behandeling precies nodig zullen zijn, betreft dit slechts een schatting.

Er wordt in alle gevallen een consult in rekening gebracht. Na het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek wordt een onderzoeks- en/of behandelplan gemaakt. Voor het aanvullend onderzoek en de behandeling kan dan een kostenschatting gemaakt worden. Deze schatting is gebaseerd op een normaal verloop van de verrichtingen. De kosten worden berekend op basis van de operatietijd en gebruikte materialen. Omdat er soms onvoorziene omstandigheden optreden, is het vooraf niet altijd mogelijk precies te vertellen hoe hoog de rekening zal zijn.

Mochten de kosten onverhoopt niet aan de orde gebracht worden door de arts, dan is het raadzaam zelf tijdens het consult te vragen naar een kostenschatting. Hiermee kan onduidelijkheid achteraf worden voorkomen.

Blijf op de hoogte

Speciaal aan onze verwijzers versturen wij de MCD Nieuwsflits. In deze afdelings gebonden nieuwsflitsen delen wij nieuws, kennis en ervaringen. Ontvang je nog geen nieuwsflits? Schrijf je hier in.