Beste dierenarts,
waarmee kunnen we je helpen?

3DHIP: nieuwe behandeling bij heupdysplasie

De afdeling Orthopedie van het Medisch Centrum voor Dieren biedt een nieuwe behandeling aan voor jonge honden met heupdysplasie: de 3DHIP. De afdeling Orthopedie werkt hierin samen met de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren Utrecht (UKG).

Wat houdt de 3DHIP behandeling in?

Deze behandeling is een alternatief voor de bekkenkanteling bij jonge honden met heupdysplasie. Na het maken van een CT-scan wordt een gepersonaliseerde 3D titanium acetabulumrand geprint. Dit implantaat past precies op de bekkenrand van de hond waarvoor deze gemaakt is en zorgt voor een betere aansluiting tussen femurkop en acetabulum. 

Verschil met klassieke bekkenkanteling

Bij de klassieke bekkenkanteling wordt het bekken via drie incisies op drie plaatsen doorgezaagd. Het 3DHIP implantaat wordt via één incisie op het bekken rond het heupgewricht geplaatst en vastgezet met schroeven. Doordat de nieuwe operatie minder invasief is, is gelijktijdige behandeling van beide heupen mogelijk zonder tussenperiode en is de herstelperiode na de operatie relatief korter dan na een bekken kanteling.

foto 3DHIPP

Welke honden komen in aanmerking voor deelname?

  • Leeftijd: 6 maanden tot 2 jaar
  • Klinische klachten van heupdysplasie
  • Geen tot nauwelijks artrose

Selectie vindt plaats op basis van een orthopedisch onderzoek (Ortolani test), röntgenfoto’s en een CT-scan van de heupen.

Wat zijn mogelijke complicaties van de operatie?

Zoals bij elke orthopedische operatie waarbij implantaten gebruikt worden, kunnen er complicaties optreden. Deze omvatten wondinfectie, opengaan van de wond en problemen met het implantaat (zoals los zitten of breken van plaat of schroeven).

Complicaties bekkenkanteling

Implantaatfalen – gemiddeld tot hoog risico

Zenuwschade – laag tot gemiddeld risico

Ernstige bloeding – laag tot gemiddeld risico

Bekkenkanaal vernauwing – laag risico

Infectie – laag risico

Complicaties 3DHIP

Implantaatfalen – laag risico

Zenuwschade – zeer laag risico/nog niet voorgekomen

Ernstige bloeding – zeer laag risico/nog niet voorgekomen

Bekkenkanaalvernauwing – geen risico

Infectie – laag risico

Lange termijn complicaties (>2 jaar) zijn nog niet bekend

Wat zijn de ervaringen met de techniek tot nu toe?

De 3DHIP is al uitgevoerd op meer dan 60 heupen. De geopereerde honden functioneren kreupelvrij met de titanium rand. Het titanium implantaat wordt volledig geaccepteerd en zorgt voor een betere aansluiting tussen kop en kom. De korte termijn resultaten van deze studies zijn veelbelovend. De lange termijn resultaten (>2 jaar) zijn nog niet bekend.

Verwijzing

Overleg over een eventuele verwijzing en gratis beoordeling van röntgenfoto’s is altijd mogelijk. Indien een hond een mogelijke kandidaat is voor de procedure, kan er een poli consult bij de afdeling Orthopedie ingepland worden in combinatie met een CT-scan.

Vragen?

Informatie over het doorverwijzen van een patiënt naar de afdeling Orthopedie vindt u hier.

U kunt ons ook telefonisch bereiken voor vragen op nummer 020-7400600 en kies voor de afdeling Orthopedie. Of door een mail te sturen naar orthopeed@mcvoordieren.nl

Blijf op de hoogte

Speciaal aan onze verwijzers versturen wij de MCD Nieuwsflits. In deze afdelings gebonden nieuwsflitsen delen wij nieuws, kennis en ervaringen. Ontvang je nog geen nieuwsflits? Schrijf je hier in.