MRI-scan

Wat is MRI?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Dit is, net als CT, een aanvulling op de veel gebruikte beeldvormende technieken echografie en röntgenfoto’s.

MRI is een ingewikkelde techniek die gebruikt maakt van magnetische velden en radiogolven. Weefsels met veel waterstofatomen kunnen hiermee het best in beeld gebracht worden. Dit zijn vooral de weke delen in het lichaam, zoals de hersenen, het ruggenmerg en de buikorganen. Van deze lichaamsdelen kunnen doorsneden worden gemaakt in alle gewenste richtingen. Op basis van de interactie van de waterstofatomen en het magnetisch veld kunnen verschillende soorten beelden worden gemaakt, de zogeheten sequenties.
De sequenties kunnen in drie verschillende richtingen gemaakt worden. Deze sequenties geven allen extra informatie over de oorsprong en aard van de weefsels en afwijkingen. Bij een MRI-onderzoek doen we altijd meerdere sequenties van verschillende richtingen, hierdoor krijg je een 3-dimensionaal overzicht van het in beeld gebrachte gebied.


MRI scan van het hoofd met een tumor uitgaande van de hersenvliezen

Hoe gaat het in zijn werk?

En MRI-scan is een langdurig onderzoek waarbij de dieren volledig stil moeten liggen. Hoewel het magneetveld niet schadelijk is, kan er toch niemand in de ruimte aanwezig zijn, omdat dit de kwaliteit van de beelden beïnvloedt. Anesthesie is dan ook onontbeerlijk. Uw hond moet hiervoor nuchter zijn en mag 12u van te voren niet eten.
Onder narcose krijgt de patiënt een buisje in de keel waardoor het narcosegas en extra zuurstof wordt toegediend. Dit is ook meteen een manier om de ademhaling en de diepte van de narcose goed te monitoren.

Het onderzoek begint met drie overzichtsscans, in alle drie de richtingen. Op basis van de overzichtsscans plannen we de verschillende sequenties in. Afhankelijk van de gevonden afwijkingen vullen we de standaard sequenties vaak nog aan met extra sequenties om een volledig beeld te krijgen over de aard van de veranderingen.

Na het onderzoek mag uw dier meteen wakker worden. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de narcose die uw dier gehad heeft. Als uw dier goed wakker is, mag het meteen met u mee naar huis.

Zien hoe zo’n MRI scan precies in zijn werk gaat? Bekijk dan ons filmpje:

Beoordeling

Eén MRI-onderzoek levert heel veel beelden op. Het kost veel tijd om deze allemaal nauwgezet te bekijken. Er wordt tijdens het MRI-onderzoek direct door de veterinaire radioloog gekeken of er afwijkingen zijn, zodat eventuele extra sequenties gemaakt kunnen worden.
Voor de gedetailleerde beoordeling van de sequenties wordt echter goed de tijd genomen. Daarom blijven de beelden bewaard om later op de dag zorgvuldig te worden beoordeeld door de veterinair radioloog (uiteraard worden spoedpatiënten direct beoordeeld).
De uitslag wordt binnen 24u en vaak dezelfde dag, doorgegeven aan uw dierenarts of de behandelend specialist, die het met u zal bespreken en een verder behandelplan zal opstellen.

Wat is goed zichtbaar op een MRI-scan?

Omdat een MRI gebruik maakt van waterstofatomen, zijn de weke delen in het lichaam erg geschikt om met MRI in beeld te brengen.
Voor de benige delen (botten) en organen met lucht (neus en longen) is een CT-scan geschikter.

Voorbeelden van afwijkingen die goed met MRI zichtbaar zijn:

  • Schedel: waterhoofd, tumor/bloeding/ontsteking in de hersenen, problemen aan het midden- en binnenoor.
  • Wervelkolom: lage rugproblemen, hernia, discospondylitis, tumoren
  • Buikholte: uitbreiding van veranderingen bepalen (bijv. voorafgaand aan een operatie), beoordelen organen in bekkenholte

Uiteraard is deze lijst niet compleet en kan uw dierenarts altijd contact opnemen om te overleggen of de aandoening waarvan uw dier wordt verdacht met MRI in beeld te brengen is.


MRI scan van de wervelkolom met een grote tumor in het ruggenmerg

CT of MRI?

Dit zijn beide beeldvormende technieken waarbij dunne plakjes worden gemaakt door een bepaald lichaamsdeel. Het voordeel van MRI is dat er geen gebruikt wordt gemaakt van straling. De weke delen kunnen ook wat beter in beeld worden gebracht dan met CT. CT kan de weke delen afwijkingen vaak ook in beeld brengen, maar soms minder gedetailleerd.
Voor afwijkingen in de hersenen adviseren wij altijd een MRI-scan.
Een groot voordeel van CT ten opzichte van MRI is de snelheid van deze techniek. Voor het skelet en de longen is CT beter.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten