Behandeling van ureterstenen

Het SUB-systeem is een nieuwe manier om katten met vastgelopen niersteentjes te behandelen. Dit betekent een grote verbetering in de behandelingsmogelijkheden van deze levensbedreigende aandoening.

 

Vastgelopen nierstenen

Nierstenen kunnen loskomen uit de nieren en vervolgens vastlopen in het afvoerbuisje naar de blaas: de ureter. Omdat de urine daardoor niet meer afgevoerd kan worden, leidt dit tot ernstige niervergiftiging. Deze levensbedreigende aandoening komt bij katten regelmatig voor.

Operatie: SUB-systeem

Wij behandelen vastgelopen nierstenen door het plaatsen van een zogenaamd SUB-systeem (subcutaneous ureteral bypass).

Bij de operatie plaatst de chirurg een catheter in het nierbekken. Het plaatsen van de catheter is een secuur werkje dat onder echobegeleiding door de radioloog plaatsvindt.
De chirurg sluit de catheter aan op een onder de huid geplaatste “poort”. Hierop wordt een tweede catheter aangesloten die naar de urineblaas loopt.

De urine loopt nu via de bypass van de nier naar de blaas. Het systeem kan door de poort bovendien periodiek gespoeld worden. Kleine stolseltjes en steentjes kunnen hierdoor weggespoeld worden.

Voordelen SUB-systeem

Het plaatsen van het SUB-systeem heeft grote voordelen ten opzichte van de oudere behandelingsmethoden. Hiermee is een grote verbetering bereikt in de behandelings mogelijkheden van deze aandoening.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten