Diarree bij de hond
Een hond heeft normaal 1 tot 2 maal per dag goed gevormde ontlasting. Als er sprake is van dunne of brijachtige ontlasting, spreekt een dierenarts van diarree. Ook als een hond vaak moet poepen, of als er bloed en slijm bij de ontlasting zit, noemt de dierenarts dit diarree.
Bestond er maar een echt hondentoilet
Acute diarree bij een verder gezonde hond
Acute diarree duurt minder dan 3 weken en kan worden veroorzaakt door een:
- Voerwisseling
- Parasieten (wormen, Giardia)
- Ontworming
- Bedorven voedsel en vies water
- Virussen (oa corona)
Meestal is de hond zo gezond, dat hij de diarree op eigen kracht te boven komt. Het is een kwestie van uitzieken. U hoeft dan niet naar de dierenarts.
Geef uw hond licht verteerbaar voer, laat de hond iets vaker uit en zorg dat hij voldoende kan drinken.
Als uw hond zieker wordt, of als de klachten na een aantal dagen niet verminderen, is een bezoek aan uw dierenarts aan te raden.
Als u meer honden of pups in huis heeft, is het raadzaam hygiëne maatregelen te nemen. Overleg dit met uw dierenarts.
Een puppy met diarree verdient extra aandacht.
Stopmiddelen (bijvoorbeeld Finidiar) of “sportdrankjes” voor de hond (ORS, bijvoorbeeld Oralade) genezen uw hond niet, maar zorgen ervoor dat u en hij minder last hebben van de diarree. Loperamide (Imodium) is een diarree remmer die u bij de drogist kunt kopen. Let op dat sommige honden overgevoelig kunnen zijn voor dit middel (lees verder bij: MDR1 mutatie)
Acute diarree bij een zieke hond
Als uw hond diarree heeft, maar ook koorts (meer dan 39,5 °C), niet meer drinkt of niet meer eet, of het eten en drinken niet binnenhoudt (braakt), is het raadzaam uw (dienstdoende) dierenarts te bellen.
Zeker als uw hond uitgedroogd is, is snelle hulp nodig.
De verschijnselen van uitdroging zijn:
- De hond is sloom en wil niet eten
- Plakkerige slijmvliezen (binnenzijde wang)
- Een huidplooi verdwijnt langzaam of niet
- De hond kan kouder aanvoelen dan normaal
- De hartslag is vaak hoger dan normaal
Parvo en Hondenziekte worden veroorzaakt door besmettelijke virussen, waar een hond (vooral een pup) vaak erg ziek van wordt. In het ergste geval kan een hond aan deze virussen overlijden.
Infuus
Infuus is nodig als uw hond uitdroogt. In de meeste gevallen moet dit infuus intraveneus (in de bloedbaan) worden gegeven. Onderhuids infuus werkt bij shock en/of ernstige uitdroging niet en is daarom alleen zinvol bij minder zieke dieren. De bloedvaten van de huid en het onderliggende weefsel zijn bij ernstig zieke dieren namelijk nauwelijks doorbloed. Het lichaam stuurt het bloed naar plekken waar het harder nodig is.
Voor het continu kunnen geven van infuus wordt de patiënt vaak opgenomen bij het Medisch Centrum voor Dieren (MCD). Het MCD is een van de 2 klinieken in Nederland waar 24 uur per dag minstens een dierenarts en een paraveterinair aanwezig zijn om in te kunnen grijpen als dat nodig is.
Kalium
Naast de hulp via een infuus is het corrigeren van het kalium in het bloed vaak nodig. Om te weten hoeveel kalium uw hond nodig heeft, moet de concentratie van dit zout dagelijks worden gemeten.
Eten
Als uw hond niet braakt, is het raadzaam eten te geven. De darmen genezen sneller als uw hond eet.
Antibiotica
In de meeste gevallen maken antibiotica de maag-darmklachten erger en vertragen ze het herstel. We raden het gebruik van antibiotica bij diarree daarom af, tenzij:
- Er sprake is van een sterke weerstanddaling (weinig witte bloedcellen)
- Uw hond zich verslikt heeft in braaksel (longontsteking veroorzaakt door braaksel)
- Er een verdenking op een bloedvergiftiging is (hoge of juist lage temperatuur)
Een bacteriekweek van ontlasting is over het algemeen niet zinvol: Campylobacter, Clostridium en E Coli behoren tot de normale darmbacteriën bij de hond. Alleen Salmonella is zeker abnormaal, als deze wordt gevonden bij een kweek van de ontlasting.
Chronische diarree of recidiverende diarree
Als de diarree niet vanzelf verdwijnt (chronische diarree) of regelmatig terugkeert (recidiverende diarree) moeten we onderzoeken waardoor de diarree ontstaat. Honden met deze klachten moeten vaak langdurig, soms levenslang worden behandeld.
Goede diagnostiek kan onnodige behandeling en onnodige kosten voorkomen.
Bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek (op parasieten) en/of een endoscopie kunnen nodig zijn om een goede behandeling in te stellen. Daarnaast is het testen van een voedselovergevoeligheid vaak nodig.
Endoscopie appratuur is duur en voor dit onderzoek is ervaring nodig. Veel dierenartsen sturen patiënten met chronische diarree door naar een van de internisten in Nederland. De afdeling interne van het Medisch Centrum voor Dieren behandelt jaarlijks meer dan 500 dieren met chronische diarree.
Welkom bij de dierenarts-specialist
Endoscopie van maag en dunne darm
De internisten van het Medisch Centrum voor Dieren krijgen jaarlijks meer dan 500 honden en katten verwezen, vanwege chronische diarree. Heeft uw huisdier last van chronische diarree? Dan kunt u terecht bij onze maagdarm poli.