Maagdarm onderzoek (endoscopie)

Veel maagdarmpatiënten hebben langdurige, soms levenslange, behandeling nodig.  Een kijkonderzoek van de maag en dunne darm (endoscopie) of dikke darm (coloscopie) is bedoeld om te weten welke ziekte op welke plek aanwezig is. De behandeling kan daarna gerichter worden ingezet en het geven van onnodige medicatie kan worden voorkomen. Ook kunnen we na de endoscopie een beter voedingsadvies geven.

endoscopie, maag- en darmonderzoek

Een endoscopie wordt vaak gebruikt bij chronische dunne- en dikke darm diarree.

Ook bij verdenking op een maagontsteking, maagzweer of darmpoliep kan endoscopie meer informatie geven.

Het is tevens mogelijk om met behulp van endoscopie vreemde voorwerpen uit het maagdarmkanaal te verwijderen. Een endoscopie kan op die manier een operatie voorkomen.

Poliklinisch

Een kijkonderzoek wordt bij het MCD vrijwel altijd poliklinisch uitgevoerd. Als een patiënt genoteerd staat voor een endoscopie / coloscopie, kunnen we het kijkonderzoek aansluitend op het intake gesprek uitvoeren. In de meeste gevallen staat u binnen een uur weer met een wakkere hond bij uw auto.

Nuchter en gelaxeerd

Een kijkonderzoek is alleen mogelijk als uw hond geen voedsel in de maag heeft en de darmen schoon zijn. Voor onderzoek van de maag en dunne darm vragen wij u uw hond de 24 uur, voorafgaand aan het onderzoek, geen eten te geven. Drinken mag tot een uur voor het geplande onderzoek.

Als uw hond al medicijnen krijgt, kunnen deze in de meeste gevallen gewoon worden gegeven. Ze mogen dan niet worden ingegeven met een plakje worst.

Alleen voor onderzoek van de dikke darm is het nodig dat u uw hond laxeert met een darmwasmiddel.

Het intake gesprek

Tijdens dit gesprek bespreken we met u wat de klachten van uw hond zijn en onderzoeken wij uw hond lichamelijk en kijken we welk onderzoek al door uw eigen dierenarts is uitgevoerd.

Hierna bespreken wij met u een plan voor aanvullend onderzoek en maken we een kostenschatting.

Als er aanvullend bloed- of ontlastingsonderzoek nodig is, zullen we dat meteen regelen.

Onder anesthesie

Een kijkonderzoek wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Uw hond krijgt hartbewaking en ook de ademhaling wordt gecontroleerd. Het soort anesthesie is afhankelijk van de klinische toestand van uw hond.

Als wij het anesthesierisico te hoog vinden, zullen wij bij het intakegesprek adviseren geen endoscopie te doen.

Weefselmonsters (biopten)

Als de oorzaak van de klachten een vreemd voorwerp is, zullen we deze endoscopisch proberen te verwijderen. In vrijwel alle andere gevallen zullen we weefselmonsters (biopten) nemen voor verder onderzoek.

De uitslagen van dit weefselonderzoek volgen na een week.

Voorlopig behandelplan

In afwachting van de uitslagen van het weefselonderzoek, zullen we een voorlopig behandelplan opstellen. Een verslag van het onderzoek gaat nog dezelfde dag naar uw dierenarts.

U krijgt per mail een kopie van dit verslag.

Definitief behandelplan

Als de uitslagen van alle onderzoeken bekend zijn, volgt een definitief advies. Deze zal per mail aan uw dierenarts worden verzonden. U krijgt een kopie.

Omdat de uitslag vaak dierenartsen-taal bevat, zullen wij u de uitslagen mondeling toelichten.

Nazorg 

Na de endoscopie blijven we u begeleiden bij de behandeling van uw hond of kat. U kunt ons bellen of mailen voor overleg, zolang  we samen denken dat nodig is. Medicijnen of dieet kunt u in de meeste gevallen bij uw eigen dierenarts halen.

In sommige gevallen zullen we adviseren om voor controle terug te komen.

Prednison en endoscopie

Wij raden het gebruik van prednison in de 6 weken voorafgaand aan dit onderzoek sterk af. Na gebruik van dit medicijn herkennen we sommige ziektes niet meer!

Als uw hond al prednison slikt en 6 weken zonder prednison geen optie is, zullen we tijdens het intakegesprek kijken wat verstandig is. In sommige gevallen zullen we de endoscopie wel laten doorgaan.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten