Diarree bij puppy’s

Pups zijn, net als kleine kinderen, gevoeliger voor infecties. Dat een pup iets makkelijker diarree krijgt dan een volwassen hond, is niet erg. Zolang uw pup blij en vrolijk is en blijft eten en drinken (en niet braakt) is dit geen reden om u zorgen te maken. Diarree gaat meestal binnen twee weken vanzelf weg.

Als dat niet het geval is, raden wij aan uw dierenarts te raadplegen.

Diarree kan ontstaan door voederwisseling, bedorven voeding, virussen, parasieten. Meer informatie hierover bij diarree bij de hond

veel pups krijgen diarree. Als de pup speels is kunt u afwachten
Diarree: als de pup vrolijk en speels blijft, kunt u afwachten

Kleine pup met diarree: sneller ingrijpen

Als een pup ziek wordt, geen eten of drinken meer binnen houdt, kan hij snel verslechteren. Met name pups van kleine rassen zijn hier gevoelig voor, denk aan Chihuahua, Yorkshire Terriër en andere dwergrassen. Deze pups kunnen een extreem lage glucosespiegel (lage suikerconcentratie of hypoglycemie) krijgen.

De eerste klachten van een lage suikerspiegel zijn spierzwakte. Daarna kan de pup aanvallen krijgen of in coma raken en in het ergste geval overlijden.

Neem in geval van twijfel contact op met een dierenarts!

Voeding pup en diarree

Als je jong bent, wissel je regelmatig van eten. Van melk naar vast voedsel, van brokken voor de pup naar voeding voor volwassen honden.

Doe deze voederwisselingen geleidelijk.

Geef steeds minder van het oude voer en steeds meer van het nieuwe voer en voorkom op die manier diarree.

Een goed uitgebalanceerde voeding is belangrijk, zeker voor opgroeiende dieren. Er zijn veel speciale puppy brokken of diëten die voldoen aan alle eisen.

Niet alle vers vlees diëten zijn goed uitgebalanceerd. Vers vlees diëten kunnen ze ziekmakende bacteriën (Salmonella, E. Coli, etc.) en/of parasieten (Toxoplasma, Neospora) bevatten. Sommige rauw vlees diëten bevatten te veel gemalen botten, die kunnen leiden tot verstopping en schade aan de darmen.

Als een dier diarree heeft, is het belangrijk dat het blijft eten. Door de voedingsstoffen in het eten zullen de darmen sneller herstellen. Bij brakende dieren kunnen medicijnen helpen het eten binnen te houden. Ook zijn speciale drankjes beschikbaar die bij dieren met braken en diarree soms beter verdragen worden dan vast voedsel.

Parasieten

Elke pup wordt geboren met spoelwormen. Deze worm wordt overgedragen via de placenta (moederkoek) en de moedermelk.

Elke pup moet dus meerdere malen worden ontwormd. Dit moet gebeuren op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, vervolgens maandelijks (totdat de pup een half jaar oud is). Zolang de pups nog drinken bij de moeder, moet de teef gelijktijdig met de puppy’s ontwormd worden.

Parasieten (spoelwormen, lintwormen, Giardia, brillendoosjesgist, coccidiose) worden opgedaan in de omgeving. Let er dus op bij de aankoop van een pup, dat de hond uit een schone omgeving komt.

Elk van de genoemde parasieten moet worden bestreden met een ander medicijn. Ontlastingsonderzoek is om die reden bij diarree aan te bevelen.

Virussen

Virussen worden over het algemeen van dier op dier overgedragen. Je kan je dus hond besmetten via de omgeving (een vies hok, de handen en kleren van een andere hondeneigenaar).

Omdat honden in Nederland goed worden geënt, komen Hondenziekte en Parvo nauwelijks voor.

Pups krijgen antilichamen via de moedermelk en bouwen daarna zelf weerstand op. Vaccinatie helpen pup bij de opbouw van de eigen weerstand. Die eigen weerstand kan pas worden opgebouwd als de antistoffen uit de moedermelk uit het lichaam zijn verdwenen. In die periode is elke pup vatbaar voor deze virussen.

Pups die in deze vatbare periode in aanraking komen met nestjes andere zieke pups, kunnen zelf ook ziek worden.

Koop om die reden geen honden bij zogenaamde puppyfarms en in dierenwinkels. Als er geen moederdier aanwezig is, of als er meerdere nestjes (van verschillende rassen) aanwezig zijn, of als de prijs van een rashond opvallend laag is, kunt u misschien beter ergens anders een pup zoeken.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland