Welk dieet is het beste bij diarree bij de hond?
Welk voer is het beste voor een hond met diarree?
Wat een hond moet eten als hij aan de diarree is, is voor iedere patiënt anders. Verandering van voeding kan bij patiënten met maag- en darmproblemen grote gevolgen hebben. Er zijn vele soorten voer in de handel. Het voer waarop de ene patiënt goed reageert, heeft bij een andere patiënt juist averechts effect. Ook tussendoortjes kunnen ongewenste stoffen bevatten. Omdat de darmen niet goed werken, heeft uw hond mogelijk meer voedsel nodig dan op de verpakking staat aangegeven.
Een licht verteerbaar dieet
Bij maagdarmziekten wordt vaak een goed verteerbaar voer geadviseerd. Dit soort diëten zijn zo samengesteld, dat de darmen bijna alle bestanddelen opnemen. Er blijft weinig onverteerbaar materiaal in de darmen achter. Meestal zijn deze diëten ook glutenvrij (al is dat laatste niet zo belangrijk bij hond en kat). Vaak zijn deze diëten ook vetarm.
Voorbeelden van maagdarmdiëten zijn:
- Royal Canin® gastrointestinal, Royal Canin® gastrointestinal junior, Royal Canin® gastrointestinal low fat
- Hill’s® i/d, Hill’s® i/d low fat
- Specific® digestive support CID/CIW
- Trovet® DPD intestinal
- Sanypet® intestinal management
- Eukanuba® intestinal
- Virbac® Vetcomplex Digestive.
Een vetarm dieet
Vetten zijn niet perse slecht voor een maagdarmpatiënt: een dieet dat rijk is aan vet, bevat veel energie. Je hoeft dus minder te eten om aan je behoeften te voldoen. Vet vertraagt de maaglediging en dus de vertering, wat nuttig kan zijn bij sommige darmziekten. Vet is over het algemeen goed verteerbaar, waardoor honden met EPI (een alvleesklierziekte), IBD (chronische darmontsteking) en gastritis (maagontsteking) vaak juist minder braken of diarree hebben met een vetrijk dieet!
Bij sommige dieren met maagdarm- of leverproblemen worden vetten echter slecht verteerd en opgenomen. In die gevallen kan vet de klachten verergereren. Bij een alvleesklierontsteking (pancreatitis), veel vormen van protein loosing enteropathy en lymfangiëctasieën is een lichtverteerbaar en verarmdieet aan te raden. Bij lymfangiëctasieën worden soms MCT oliën aangeraden (Ceres® of Bekena®). Dit is te bestellen via de humane apotheek.
Voorbeelden van goed verteerbare vetarme voeren zijn:
- Royal Canin® gastrointestinal low fat
- Hill’s® i/d low fat
Een vezelrijk dieet
Bij dikke darm problemen (dikke darm ontsteking of obstipatie) is het vaak nuttig om te zorgen voor extra vezels in de voeding. Vezelpreparaten zorgen voor een grotere hoeveelheid ontlasting en maken deze zachter. De vezels moeten met veel water worden ingenomen
Veel vezelrijke diëten (vermageringsdiëten) zijn slecht verteerbaar en dus niet ideaal voor darmpatiënten. Je kunt dan beter vezels los toevoegen aan een licht verteerbaar dieet (zie boven).
Vezels: Plantaardige producten zoals psylliumvezels (Isogel®) hebben naast een volume vergrotende werking, ook een effect als glijmiddel. Isogel® kan zowel een lange passagetijden verkorten bij dieren die aan verstopping lijden, maar kan ook de erg korte passagetijd verlengen bij patiënten met diarree.
Een eliminatiedieet
Een eliminatiedieet is een dieet dat wordt gebruikt bij het opsporen van voedselallergie of voedsel overgevoeligheid. Daarbij worden gedurende enige tijd (vaak 4 tot 6 weken) alle voedingsmiddelen vermeden waar de hond mogelijk overgevoelig voor kan zijn. Het dieet is daardoor behoorlijk streng. Wanneer de klachten in deze periode verdwijnen of sterk verminderen, is de kans groot dat (een deel van) de oorzaak van de klachten gezocht moet worden in een allergie of intolerantie voor bepaalde stoffen in de voeding.
Als test dieet kunnen 3 soorten dieet gebruikt worden:
- Een zelf te bereiden dieet (gekookt vlees met aardappel, rijst, tapioca of pasta). Uw dierenarts bepaalt samen met u welk vlees het moet zijn. Meestal een rare diersoort, die uw hond of kat nog nooit heeft gegeten (kangoeroe, struisvogel, hert)
- Een dieet met één eiwitbron, één vleessoort dus. Er zijn niet-complete diëten op de markt die toegepast kunnen worden in een eliminatiedieet (zoals Trovet® unique protein). Ook kunt u Sanimed® clinical choice pure duck gebruiken, dit is wel een compleet dieet.
- Een dieet op basis van gehydrolyseerde eiwitten. Als testdieet (brokken) in deze categorie volstaat eigenlijk alleen Royal Canin anallergenic
Het is belangrijk dat u de instructies van uw dierenarts nauwgezet opvolgt:
- Alleen water is toegestaan naast een dergelijk dieet.
- Koekjes, kluifjes en andere tussendoortjes zijn in een testperiode taboe
- Een incompleet dieet mag maximaal enkele weken worden gegeven
In de humane zorg worden ook huidtesten en bloedtesten gedaan om een voedselallergie aan te tonen. Deze zijn in de diergeneeskunde helaas onbetrouwbaar en daarom niet zinvol.
Zie ook: voedselallergie (maag en darmen), voedselallergie (huid)
Hypoallergene voeding
Als met een eliminatiedieet is gebleken dat een uw hond allergisch / overgevoelig is voor iets in de voeding, kan gekeken worden of de klachten weg blijven als de hond wordt overgezet op een compleet hypoallergeen voer (onderhoudsdieet).
Er zijn twee soorten hypoallergene onderhoudsdiëten:
Diëten waar maar één vleessoort in verwerkt zit
- Sanimed® clinical choice pure duck
- Royal Canin® sensitivity control (eend en tapioca)
- Hill’s® canine d/d (ei/rijst, lam/rijst, eend/rijst)
- Specific® food allergy management CDD/CDW (ei/rijst)
- Sanimed® hypoallergenic (LR lam/rijst, ER eend/rijst)
- Trovet® hypoallergenic (struisvogel)
- Sanypet® hypoallergenic (paard/gerst, paard/rijst, tonijn/rijst, hert/aardappel, hert/rijst).
Diëten op basis van een gehydrolyseerd eiwit
- Royal Canin® hypoallergenic DR21 (bevat gehydrolyseerd soja-eiwit), Royal Canin® anallergenic (op basis van gehydrolyseerde veereiwitten)
- Hill’s® z/d ultra free-allergen, Hill’s® z/d low allergen
- Sanimed® Atopy/Sensitve (gehydrolyseerd viseiwit, soja eiwit en kippenlever)
- Specific® food allergy management CDD HY (gehydrolyseerd zalmeiwit)
Zie ook voedselallergie (maag en darmen), voedselallergie (huid)
Vers vlees voeding
Vers vlees voeding is de laatste jaren erg populair geworden. Er doen veel goede verhalen de ronde over dit soort diëten, maar er zijn ook nadelen:
- Er zijn verschillende producten op de markt die te weinig of te veel vitaminen en/of mineralen bevatten. Te weinig calcium kan aanleiding zijn voor all-meat syndroom: botontkalking en bot breuken. Te weinig, maar ook teveel vitaminen kunnen blijvende schade geven
- Veel vers vlees diëten zoals BARF bevatten gemalen botten. Te veel botten kunnen aanleiding geven tot obstipatie en in sommige gevallen blijvende schade in de dikke darm
- Omdat er organen en klieren in rauw vlees voeding zitten, kunnen honden teveel hormonen binnenkrijgen en daar ziek van worden
- De slager adviseert u het vlees goed aan te braden, soms geheel door te bakken. Dit is bedoeld om ziekmakende bacteriën als Salmonella en E. Coli te doden. Ook honden kunnen klachten krijgen van deze bacteriën
- Zwangere vrouwen mogen geen rood vlees eten omdat deze Toxoplasma kan bevatten. Toxoplasma en Neospora kunnen ook bij volwassen honden ernstige klachten geven. Verhitten van het vlees doodt deze parasieten
Zelf bereide voeding
Zelf koken voor een hond is heel goed mogelijk. Laat u wel voorlichten door een specialist diervoeding. Voederfouten kunnen gepaard gaan met ernstige gevolgen als botontkalking, vergroeiingen van de rug, blindheid en hartfalen.
Welkom bij de dierenarts-specialist
De internisten van het MCD krijgen jaarlijks meer dan 500 honden en katten verwezen in verband met chronisch maagdarmklachten. Heeft uw huisdier last van chronisch maagdarmklachten? Dan kunt u terecht bij onze maagdarm poli.