Welk dieet is het beste bij diarree bij maagdarmproblemen?

Wat een hond of kat moet eten als hij aan de diarree is of braakt, is voor iedere patiënt anders. Verandering van voeding kan bij patiënten met maag- en darmproblemen grote gevolgen hebben. Er zijn vele soorten voer in de handel. Het voer waarop de ene patiënt goed reageert, heeft bij een andere patiënt juist averechts effect.  Ook tussendoortjes kunnen ongewenste stoffen bevatten. Als de darmen niet goed werken, heeft uw huisdier mogelijk meer voedsel nodig dan op de verpakking staat aangegeven.

Een licht verteerbaar dieet

Bij maagdarmziekten wordt vaak een goed verteerbaar voer geadviseerd. Dit soort diëten zijn zo samengesteld dat de darmen bijna alle bestanddelen opnemen. Er blijft weinig onverteerbaar materiaal in de darmen achter. Meestal zijn deze diëten ook relatief vetarm en glutenvrij, al is dat laatste niet zo belangrijk voor de meeste honden en katten.

Voorbeelden van licht verteerbare voeding zijn:

 • Royal Canin® Gastrointestinal
 • Hill’s® i/d
 • Specific® Digestive Support CID/CIW
 • Trovet® Intestinal DPD
 • Eukanuba® intestinal
 • Purina PRO PLAN® Sensitive Digestion of Delicate Digestion

Een vetarm dieet

Vetten zijn niet perse slecht voor dieren met maagdarmklachten. Een dieet dat rijk is aan vet, bevat veel energie. Je hoeft dus minder te eten om aan je behoeften te voldoen. Vet vertraagt de maaglediging en dus de vertering. Dat kan nuttig zijn bij sommige ziektes, zoals EPI (een alvleesklierziekte) of een chronische darmontsteking. Maar er zijn ook ziektes waarbij de vetten slecht worden verdragen, zoals een vertraagde maaglediging, alvleesklierontsteking (pancreatitis), protein losing enteropathy en lymfangiëctasie. In dat geval zullen we een zeer vetarme voeding aanraden.

Voorbeelden van goed verteerbare, zeer vetarme voeding zijn:

 • Royal Canin® Gastrointestinal low fat
 • Hill’s® i/d low fat

Een vezelrijk dieet

Bij dikke darm problemen (dikke darm ontsteking, obstipatie) is het vaak nuttig om te zorgen voor extra vezels in de voeding. Vezelpreparaten zorgen voor een grotere hoeveelheid ontlasting en maken deze zachter. Het zorgt ervoor dat patiënten met diarree minder aandrang hebben en patiënten met obstipatie juist makkelijker kunnen poepen. Daarnaast kunnen sommige vezels, zoals psyllium, een positieve invloed hebben op de darmflora en als voedingsstof dienen voor de darmcellen van de dikke darm. Sommige vezelrijke diëten (bv. vermageringsdiëten bij overgewicht of suikerziekte) zijn slecht verteerbaar en dus niet ideaal voor darmpatiënten. Je kunt dan beter vezels los toevoegen. Onze internisten kiezen dan vaak voor psyllium.

Voorbeelden van licht verteerbare voeding met extra vezels zijn:

 • Royal Canin® Gastrointestinal High Fibre of Fibre Response
 • Hill’s® Gastrointestinal Biome

Een eliminatiedieet

Een eliminatiedieet is een dieet dat wordt gebruikt bij het opsporen van voedselovergevoeligheid. Daarbij worden gedurende enige tijd alle voedingsmiddelen vermeden waar de hond of kat mogelijk overgevoelig voor kan zijn.

Het dieet is daardoor behoorlijk streng: uw huisdier mag gedurende de testperiode alleen water drinken en niets anders eten dan de voorgeschreven voeding (geen kluifjes, koekjes, snoepjes, andere tussendoortjes of dingen van straat).

Als er sprake is van een allergie of intolerantie, dan zien we vaak binnen twee weken de eerste verbetering ontstaan. Na vier tot zes weken zouden de klachten (vrijwel) volledig moeten zijn verdwenen. Heeft uw huisdier in deze periode toch stiekem iets anders gegeten, dan is het advies om het eliminatiedieet een aantal weken langer voort te zetten.

Soms knapt een dier niet op van de ene voeding, maar wel van een andere. Daarom kan het raadzaam zijn om in overleg met de arts meerdere eliminatiediëten uit te voeren, voordat wordt geconcludeerd dat uw huisdier geen voedselovergevoeligheid heeft.

Voeding op basis van gehydrolyseerde eiwitten (klein geknipte eiwitten)

Als de voeding een succes is, dan kan deze de rest van het leven gevoerd worden. Dit geldt niet als uw huisdier nog heel jong is. Overleg in dat geval met uw arts wat het beste is.

Voorbeelden van voeding met gehydrolyseerde eiwitten zijn:

 • Royal Canin® Anallergenic
 • Hill’s® z/d
 • Purina PRO PLAN® HA Hypoallergenic

In alle drie de gevallen betreft dit een complete voeding

Een dieet met één eiwitbron

Het is belangrijk om een eiwitbron (diersoort) te kiezen die uw huisdier nog nooit heeft gegeten, zoals paard, konijn, hert of insect. Indien mogelijk wordt gekozen voor een incomplete voeding als testdieet, om de kans op overgevoeligheidsreacties te verkleinen. Als uw dier opknapt van dat voer, dan is het wel belangrijk dat het voor de lange termijn wordt aangevuld met een supplement. U kunt op dat moment ook overstappen naar een complete, hypoallergene voeding. Een voorbeeld van een incomplete voeding zijn de verschillende varianten van Trovet® Unique Protein.

Voorbeelden van een dieet met één eiwitbron zijn:

 • Trovet® Hypoallergenic
 • Raw Veterinary Diets® Hypoallergenic (op basis van eend)
 • Hypoallergenic Insect
 • Varianten van Vet-Concept

Een zelfbereid dieet

Samen met de arts of in overleg met een voedingsspecialist wordt voor uw huisdier een dieet op maat samengesteld. Ook hiervoor wordt vaak gekozen voor een “onbekende” diersoort als eiwitbron. Het dieet wordt aangevuld met gekookte rijst, aardappel, tapioca of pasta. Voor de langere termijn worden vaak groentes en supplementen met vitamines en mineralen toegevoegd. Het is vaak ook mogelijk om na afloop van een succesvol zelfbereid eliminatiedieet over te stappen naar een standaard hypoallergene voeding (gehydrolyseerd of één eiwitbron).

Bij mensen worden ook huidtesten en bloedtesten gedaan om een voedselallergie aan te tonen. Dit soort testen zijn bij honden en katten met maagdarmproblemen helaas onbetrouwbaar en daarom niet zinvol. Een eliminatiedieet is de enige manier om bij deze patiënten op een voedselallergie te testen.

Zie ook: voedselallergie (maag en darmen), voedselallergie (huid)

Vers vlees voeding 

Vers vlees voeding wordt steeds populairder. Er doen veel goede verhalen de ronde over dit soort diëten. Zo vinden sommige dieren het lekkerder dan brokken of produceren ze veel minder ontlasting. Maar er zijn ook nadelen:

 • Er zijn verschillende producten op de markt die te weinig of te veel vitaminen en/of mineralen bevatten. Te weinig calciumkan aanleiding zijn voor all-meat syndroom: botontkalking en botbreuken. Te weinig, maar ook teveel vitaminen kunnen blijvende schade geven.
 • Veel vers vlees diëten bevatten gemalen botten. Te veel bottenkunnen aanleiding geven tot obstipatie en in sommige gevallen blijvende schade in de dikke darm.
 • Omdat er organen en klieren in rauw vlees voeding zitten, kunnen honden teveel hormonenbinnenkrijgen en daar ziek van worden
 • De slager adviseert u het vlees goed aan te braden en soms geheel door te bakken. Dit is bedoeld om ziekmakende bacteriënals Salmonella en E. coli te doden. Ook onze huisdieren kunnen klachten krijgen van deze bacteriën. Daarnaast kunt u zelf worden blootgesteld aan deze bacteriën via het vlees of uw huisdier. Met name voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand kan dat een probleem zijn.
 • Zwangere vrouwen mogen geen rood vlees eten omdat deze Toxoplasma kan bevatten. Toxoplasmaen Neospora kunnen ook bij volwassen honden ernstige klachten geven. Verhitten van het vlees doodt deze parasieten.

Zelfbereide voeding

Zelf koken voor een hond of kat is heel goed mogelijk. Laat u wel goed voorlichten door een specialist diervoeding. Voederfouten kunnen gepaard gaan met ernstige gevolgen als botontkalking, vergroeiingen van de rug, blindheid en hartfalen.

Welkom bij de dierenarts-specialist

Bij het Maag-darm Centrum voor Dieren worden jaarlijks honderden dieren onderzocht en behandeld vanwege chronische of recidiverende maagdarmproblemen. Onze internisten zijn gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van de meest uiteenlopende aandoeningen van de maag en darmen bij honden en katten. Vraag uw dierenarts om een verwijzing en neem contact met ons op als uw huisdier langdurig of regelmatig last heeft van maagdarmproblemen. Wij helpen u graag verder.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland