Demodicose bij de hond

Demodicose, ook wel jonge honden schurft of puppyschurft genoemd, wordt veroorzaakt door een overgroei van Demodex mijten.

Hoe ontstaat demodicose?

Demodex mijten zijn normale bewoners van de huid; ze bevinden zich in kleine aantallen in de haarzakjes. Iedere hond draagt dus demodex mijten bij zich.
Het lichaam heeft een aangeboren afweermechanisme dat het aantal mijten binnen de perken houdt. Bij jonge dieren kan (vooral in het eerste levensjaar) een explosieve groei van het aantal Demodex mijten ontstaan als dit afweermechanisme nog niet goed ontwikkeld is. Bij oudere dieren kan de algemene afweer verminderd zijn als gevolg van een ziekte of door gebruik van bepaalde medicijnen. Hierdoor kunnen demodex mijten zich ook bij oudere honden gaan vermenigvuldigen.
Bepaalde rassen zijn extra gevoelig voor demodicose, bijvoorbeeld de West Highland White Terrier, Engelse Bulldog, Mopshond, Dobermann, Schotse Terrier, de Bull Terrier en de Sharpei.
Demodicose bij de hond is niet besmettelijk voor mens of dier.

Levende Demodex mijt

Wat zijn de klachten?

De klachten bij demodicose kunnen erg variëren. De mijten op zich veroorzaken vooral haaruitval, dit is te zien als ronde kale plekken. Door de overgroei van de mijten raken de haarzakjes beschadigd waardoor een bacteriële infectie van de haarzakjes kan ontstaan. Afhankelijk van de ernst van deze infectie kunnen de huidklachten verergeren tot een diepe ontsteking van de huid.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Demodicose kan worden vastgesteld door microscopisch onderzoek van enkele diepe huidafkrabsels. Dit onderzoek kan worden gedaan door uw dierenarts of dermatoloog.

Waaruit bestaat de behandeling?

Er zijn verschillende mogelijkheden om demodicose te behandelen. Het is belangrijk dat, naast de bestrijding van de Demodex mijten, ook de bacteriële ontsteking wordt aangepakt.
Veel gebruikte en effectieve middelen zijn o.a.: Amitraz, Ivermectine, antibiotica, en speciale shampoos. De keuze van de behandeling hangt o.a. af van de ernst van de klachten, leeftijd en ras van de hond, en of er een onderliggende ziekte is. Uw dierenarts of dermatoloog zal al deze factoren laten meewegen bij de keuze van de behandeling. Daardoor krijgt iedere hond de behandeling die het beste bij hem/haar past. Welke behandeling er ook wordt gekozen, het is van groot belang dat deze lang genoeg wordt volgehouden. Het resultaat van de behandeling moet regelmatig door uw dierenarts of dermatoloog worden gecontroleerd d.m.v. microscopisch onderzoek van enkele huidafkrabsels. Te vroeg stoppen leidt vrijwel altijd tot terugkeer van de klachten. Volg daarom de instructies altijd nauwkeurig op.

Wat zijn de vooruitzichten bij demodicose?

Bij jonge honden zijn de vooruitzichten meestal goed. Na een goede behandeling komen de klachten doorgaans niet meer terug. Bij voorkeursrassen echter kan demodicose erg hardnekkig zijn. Ook kan het probleem bij deze rassen, na aanvankelijk succes, op latere leeftijd toch weer de kop op steken.
Bij oudere honden met demodicose is het belangrijk dat wordt geprobeerd de onderliggende ziekte op te sporen en te behandelen. De kans op genezing hangt hier mee samen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/ All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.