Hoe oud wordt een Flatcoated retriever?

De levensverwachting van een Flatcoated Retriever is goed onderzocht. In een zogenaamde cohort studie werden 172 Flatcoated Retrievers gevolgd tot hun overlijden. De studie duurde van 1996 tot 2007 en werd gedaan in Groot Brittannië.

  • Bij aanvang waren de honden 2 tot 7 jaar oud.
  • De eerste hond overleed op 4 jarige leeftijd.
  • De laatste hond overleed toen hij 15 jaar oud was.

Gemiddelde leeftijd bij overlijden

72 van de Flatcoated Retrievers overleden aan kanker. Deze honden waren gemiddeld 9 jaar bij overlijden. De honden die niet overleden aan kanker, werden gemiddeld 12 jaar oud.

hoe oud wordt een Flatcoated retriever?

Kanttekeningen bij de studie

Bij elke studie zijn kanttekeningen te maken:

  • In de grafiek lijkt het alsof jonge Flatcoates niet overlijden. Uit andere studies weten we dat er ook een overlijdenspiek ligt in het eerste levensjaar van honden. Omdat de honden 2-7 jaar oud waren toen ze in de studie kwamen, is deze groep niet onderzocht.
  • De onderzoekers hebben hun best gedaan om een goede steekproef te houden. Het kan altijd zijn dat in andere gebieden andere cijfers gelden. De grote hoeveelheid Flatcoated Retrievers met sarcomen, is wereldwijd bekend en beschreven. Ook in Nederland komt deze tumor veel voor bij Flatcoates en Berner Sennenhonden.
  • De cijfers zijn niet compleet. Het aantal honden met een onbekende tumor, verdacht tumor of onbekende oorzaak van overlijden is hoog. Ook kan je je afvragen hoe de diagnose “virus” is gesteld.

Conclusie

Niemand heeft het eeuwig leven, ook een Flatcoated Retriever niet. Het aantal honden met een sarcoom is opvallend. Bij aanschaf van een Flatcoated Retriever is het raadzaam om een fokker te vragen of hij bekend is met dit probleem en of het ook in de bloedlijn van uw hond zit.