Is de labradoodle echt hypoallergeen?

Is de labradoodle echt hypoallergeen? Er wordt vaak gedacht dat bepaalde rassen, zoals de labradoodle, of waterhonden, hypoallergeen zijn, en dat deze rassen dus geen allergie opwekken. Helaas is dat niet helemaal waar. Hoe zit dat?


Het allergeen waar mensen allergisch voor kunnen zijn, zit in het speeksel van de hond. De hond brengt het allergeen over op zijn vacht en huid door likken, en van daar komt het met de huidschilfers weer in de omgeving terecht, als de hond zijn haar verliest.

Honden met een doorgroeiende vacht (dat zijn meestal krullenbollen, zoals de labradoodle), verliezen minder haar dan andere honden, doordat hun haar langer in de groeifase zit. Ze verliezen dus ook minder huidschilfers. Ze verspreiden daarom minder allergeen dan andere honden, en daarom zou je ze wel hypoallergeen kunnen noemen, want hypo betekent: minder.

Maar ook deze honden verliezen wel degelijk haren en het is dus niet zo dat je helemaal geen last van je hondenallergie hebt, als je zo’n hond zou nemen. Dus: de allergievrije hond bestaat niet. Gelukkig komt allergie voor honden niet zo heel veel voor!