De afdeling Orthopedie van het Medisch Centrum voor Dieren biedt een nieuwe veelbelovende behandeling aan voor jonge honden met heupdysplasie: de 3DHIP.
Een op maat gemaakt 3D-geprint implantaat vormt een extra stukje heupkom dat zorgt voor een betere aansluiting van het gewricht. Het implantaat is gemaakt van titanium en wordt met schroeven vastgezet op de bekkenrand van de hond. Beide heupen kunnen tijdens één operatie behandeld worden.
Voordelen 3DHIP behandeling
De klassieke behandeling van heupdysplasie is de bekkenkanteling. Voor de behandeling van één heup wordt het bekken via drie operatiewonden op drie plaatsen doorgezaagd, gekanteld en weer vastgezet om zo een betere aansluiting tussen heupkop en -kom te krijgen. Vervolgens heeft de hond 6 weken nodig om te herstellen voordat de tweede heup geopereerd kan worden, waarna er weer een herstelperiode van 6 weken is.
De 3DHIP operatie is minder ingrijpend dan de bekkenkanteling. Het risico op complicaties is hierdoor aanzienlijk kleiner. Per heup is slechts één operatiewond nodig om het 3D geprinte implantaat te plaatsen en het bekken hoeft bij deze techniek niet doorgezaagd te worden. Het gelijktijdig behandelen van beide heupen verkort de revalidatieperiode tot ongeveer 6 weken tegenover in totaal 12 weken bij de bekkenkanteling.
De resultaten
De afgelopen twee jaar zijn al meer dan 60 heupen met de 3DHIP techniek geopereerd. Onderzoek laat zien dat de honden duidelijk minder pijn hebben en er geringe toename is van de artrose in het heupgewricht. De lange termijn (meer dan 2 jaar) resultaten zijn nog niet bekend.
Komt mijn hond in aanmerking voor de 3DHIP?
Honden tussen de 6 en 24 maanden met heupdysplasie en nog geen of vrijwel geen gewrichtsslijtage komen in aanmerking voor deze behandeling. Indien uw dierenarts röntgenfoto’s van de heupen heeft gemaakt, kunnen zij deze aan ons doorsturen en maken wij alvast een inschatting of uw hond eventueel geschikt is voor de 3DHIP. De definitieve selectie voor de 3DHIP operatie doen we op basis van klinisch en orthopedisch onderzoek op de polikliniek Orthopedie van het Medisch Centrum voor Dieren. Ook maken wij aanvullende röntgenfoto’s en een CT-scan.
Zijn er complicaties?
Bij iedere operatie kunnen er complicaties optreden, zoals wondinfectie of het open gaan van de wond. Ook kunnen er problemen ontstaan met het implantaat. Dit kan bijvoorbeeld los gaan zitten of breken. Uit onderzoek onder de 60 geopereerde honden blijkt dat de kans op complicaties bij de 3DHIP laag is.
Complicaties bekkenkanteling
Implantaatfalen – gemiddeld tot hoog risico
Zenuwschade – laag tot gemiddeld risico
Ernstige bloeding – laag tot gemiddeld risico
Bekkenkanaal vernauwing – laag risico
Infectie – laag risico
Complicaties 3DHIP
Implantaatfalen – laag risico
Zenuwschade – zeer laag risico/nog niet voorgekomen
Ernstige bloeding – zeer laag risico/nog niet voorgekomen
Bekkenkanaalvernauwing – geen risico
Infectie – laag risico
Lange termijn complicaties (>2 jaar) zijn nog niet bekend
Het is wel belangrijk dat de hond gedurende 6 weken niet rent, speelt en springt, zodat de heupen goed kunnen herstellen van de operatie.
Onderzoek
Omdat het gaat om een relatief nieuwe behandelmethode is het belangrijk dat de resultaten van alle geopereerde honden worden verzameld en geëvalueerd. Dit gaat in samenwerking met de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht.
Wanneer uw hond een 3DHIP operatie heeft ondergaan, verwachten wij uw toezegging deel te nemen aan een aantal controles na deze ingreep:
- na 6 weken – röntgenfoto’s
- na 3 maanden – CT-scan
- na 6 maanden – klinisch en orthopedisch onderzoek
- na 1 jaar – röntgenfoto’s en CT-scan
Voor vragen kunt u bellen naar 020-7400 600 en kies voor de afdeling Orthopedie
auteur: Tijn Wiersema, Europees Specialist Chirurgie der Gezelschapsdieren, Diplomate ECVS |