Inentingen kat

Elk kitten krijgt via de moedermelk afweerstoffen tegen ziekten. Zodra deze weerstand verdwijnt (tussen de 6 en 16 weken leeftijd) kan het kitten zelf weerstand opbouwen. Vaccinatie is bedoeld om weerstand op te bouwen zonder echt ziek te worden. Om deze weerstand bij de kat te behouden is het belangrijk om deze inentingen te herhalen. Bij niesziekte is dit jaarlijks. Voor kattenziekte volstaat een keer per 3 jaar.

kat bij dierenarts
Voorkomen is beter dan genezen

Ook is het mogelijk om met bloedonderzoek (titerbepalingen) te onderzoeken of herhaling van een vaccinatie aan te raden is. Op deze manier voorkom je onnodige vaccinatie. Deze methode is wel duurder dan enten volgens een vast schema.

Kosten vaccinatie kat

Het Medisch Centrum voor Dieren is een ziekenhuis voor dieren. U kunt bij ons niet terecht voor een vaccinatie. Voor de kosten van vaccinatie verwijzen wij u graag naar uw eigen dierenarts.

Omdat wij regelmatig geconfronteerd worden met zieke, onvoldoende-gevaccineerde dieren willen wij u op deze pagina graag goed en onafhankelijk voorlichten. 

Inentingen kitten

Kittens worden in de eerste weken van hun leven beschermd door afweerstoffen die in de moedermelk zaten. Tussen de 6 en 16 weken leeftijd verdwijnt deze moeder-weerstand (maternale-immuniteit). Kittens zijn op deze leeftijd erg gevoelig voor het oplopen van infecties.

Dit is de reden dat u beter geen kittens kunt kopen in dierenwinkels. Kittens van verschillende nestjes komen samen in een nieuwe omgeving. Als één kitten ziek wordt, worden ze dat waarschijnlijk allemaal.

6 weken enting

Wordt aangeraden bij kittens waarbij de moeder in het jaar voor de dracht niet gevaccineerd is, bijvoorbeeld bij zwerfdieren.

8-9 weken enting

Standaard worden kittens voor het eerst gevaccineerd op 8 – 9 weken leeftijd tegen Kattenziekte en Niesziekte (calicivirus en herpesvirus).

Chlamydophilia, Bordetella (beide kunnen niesziekte veroorzaken) en FeLV kan ook op deze leeftijd worden gegeven. Deze vaccinaties zijn niet-standaard.

12 weken enting

Het is standaard om de Kattenziekte en Niesziekte entingen te herhalen op 12 weken leeftijd. Voor Bordetella (neusenting) is dat niet nodig.

Ook enting tegen hondsdolheid (Rabiës) is vanaf deze leeftijd mogelijk. Drie weken na deze vaccinatie mag de kat meegenomen naar het buitenland, of vanuit het buitenland naar Nederland.

16 weken enting

We adviseren vaccinatie op 16 weken:

  • Op plekken waar de infectiedruk hoog is (zoals asielen en eventueel catteries)
  • Als de moederpoes recent gevaccineerd is of een natuurlijke infectie heeft doorgemaakt

Inenting volwassen kat

1 jaar leeftijd enting

Het is standaard om alle eerder gegeven vaccinaties op 1 jarige leeftijd te herhalen.

Jaarlijkse herhaling

De vaccinatie tegen niesziekte (standaard: calici en herpesvirus, optioneel: Chlamydophilia en Boretella) kan het best jaarlijks worden herhaald. Ook vaccinaties tegen FeLV kunnen het best jaarlijks worden herhaald.

Bij binnen-katten is het mogelijk om de Niesziekte vaccinatie uit te stellen. Let daarbij wel op de volgende zaken:

  • Niesziekte kan ook door handen en kleding worden overgebracht.
  • Bij bezoek aan bijvoorbeeld de dierenarts komen ook binnen-katten in aanraking met de virussen van zieke katten.

3-jaarlijkse herhaling

Kattenziekte wordt standaard elke 3 jaar herhaald. Ook hondsdolheid dient elke 3 jaar te worden herhaald (zolang de kat wordt meegenomen naar het buitenland).

Vaccicheck titerbepaling

Voordat de dierenarts de enting geeft, kan hij/zij meten hoe hoog de antilichamen in het bloed zijn.

De titer tegen kattenziekte is betrouwbaar. De titers tegen niesziekte zijn niet 100% betrouwbaar en wij raden jaarlijkse vaccinatie aan, onafhankelijk van de titer.

Bijwerkingen van vaccinaties

Op internet staan veel waarschuwingen over de bijwerkingen van vaccineren. Het is inderdaad niet uitgesloten dat uw kat bijwerkingen krijgt na een inenting.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn een dikte op de plek van vaccineren en een allergische reactie. In uitzonderlijke gevallen kan dit leiden tot de dood van uw huisdier. De kans op al deze bijwerkingen is overigens zeer klein.
Een weinig voorkomende, maar ernstige, bijwerking van  injecties is de Injection Site Sarcoma. Dit is een kwaadaardige tumor die veel schade aanricht op de plek waar hij zit. Om deze reden raden we af een kat injecties te geven tussen de schouderbladen. Een injectie op de flank, achterpoot of staart is beter.

Als een dier niet (goed) gevaccineerd is, kan hij/zij ziek raken als hij/zij in aanraking komt met een ziekmakend virus. Bij het Medisch Centrum voor Dieren zien we regelmatig katten met Niesziekte. Niet zelden verloopt een dergelijke ziekte dodelijk of geeft blijvende (chronische) klachten.

Fabrikanten van vaccins verbeteren steeds hun producten. De meeste moderne vaccins zijn (nog) veiliger dan de oudere producten.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/