ACTH stimulatietest

ACTH is het bijnierschors-stimulerend hormoon. Als er veel ACTH in het bloed zit, gaan de bijnieren bijnierschors-hormoon (cortisol) maken. Bij het kunstmatig toedienen van ACTH aan uw hond, moet de bijnier reageren door meer cortisol te produceren. Als de cortisolspiegel niet stijgt, reageren de bijnieren onvoldoende Bij de ACTH stimulatietest meten we het cortisol-gehalte vóór en één uur na toedienen van ACTH. Op deze manier krijgen wij inzicht in de functie van de bijnier. Dit is belangrijk om de diagnose “de ziekte van Addison” te stellen. Maar we gebruiken deze test ook bij honden die behandeld worden voor het syndroom van Cushing. We testen op deze manier of het medicijn (Vetoryl) niet teveel remming geeft van de cortisol-aanmaak. Te weinig cortisol is namelijk ook niet goed.

Interpretatie van de ACTH stimulatietest

Hond: als de uitgangswaarde cortisol < 5 nmol/l is, en na stimulatie nog steeds < 5 nmol/l, past dit bij de ziekte van Addison. We zien deze uitslag ook bij honden bij wie de bijnier (tijdelijk) niet meer werkt omdat ze lang hormonen (corticosteroïden zoals prednisolon) als medicijn hebben gekregen (iatrogene Cushing syndroom).

Bij honden die Vetoryl krijgen voor de ziekte van Cushing, streven we naar een laag-normale cortisol waarde, en na stimulatie moet de cortisol waarde bij de 100 nmol/l zijn. We doen de test 2 tot 3 uur na het geven van de Vetoryl capsule(s). Op andere tijdstippen kun je de test niet op deze manier interpreteren.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland