Levershunt  bij de hond

De lever ontvangt normaal al het bloed uit de maag, darmen, milt en alvleesklier. Een levershunt is een afwijkend bloedvat dat het bloed uit de darmen om de lever heen leidt. Het bloed gaat dan eerst naar de rest van het lichaam, daarna pas naar de lever.

In dit bloed zitten verteerd voedsel, afvalstoffen en andere stoffen zoals medicijnen. De lever bewerkt deze stoffen, zuivert het bloed en helpt bij de vertering.
Bij een levershunt zijn al deze functies verstoord. Er komt dus ongezuiverd bloed in het lichaam. Dat zorgt er o.a. voor dat de hersenen niet goed kunnen werken.

Rassen met een levershunt

Een levershunt geeft vaak op jonge leeftijd problemen
Een levershunt geeft vaak op jonge leeftijd problemen

Honden van alle rassen kunnen een levershunt hebben. De ziekte wordt vaker vastgesteld bij de Cairn Terrier, Yorkshire Terrier, Malteser, Norfolk Terrier, Lhasa Apso, de Ierse Wolfshond, Duitse Herder, Doberman Pincher, Labrador, Golden Retriever en de Berner Sennenhond.

Symptomen van een levershunt bij de hond

De meeste pups met een aangeboren levershunt krijgen rond de leeftijd van een half jaar klachten. Die symptomen zijn:

  • Mager en achterblijven in groei
  • Sloomheid
  • Overgeven
  • Veel drinken
  • Blaasontsteking (ten gevolge van blaassteentjes)
  • Afwijkend gedrag

Het afwijkend gedrag kan bestaan uit: wankel lopen, blind lijken, afwezig gedrag, rondjes lopen, tegen voorwerpen oplopen en de weg kwijt zijn (bijvoorbeeld niet weten hoe ze achter de bank vandaan kunnen komen). Sommige honden zijn vooral de eerste uren na het eten ziek.

In een enkel geval is de hond al vier tot zes jaar oud als de symptomen zich voordoen. Vaak hebben deze honden last van blaaststenen.

Diagnose levershunt bij de hond

  • Bij bloedonderzoek is het ammoniakgehalte verhoogd. Ook de galzuren zijn vaak verhoogd. De leverenzymen kunnen normaal zijn
  • De shunt kan met echo in beeld worden gebracht

Operatieve behandeling levershunt bij de hond

Een levershunt kan in veel gevallen chirurgisch worden gesloten. Als de operatie slaagt en al het bloed uit de buikorganen weer via de lever stroomt, kan de lever snel en volledig herstellen. Als de operatie slaagt (slagingskans van 75% tot 80%), krijgt u een gezonde hond terug.

Eén tot twee maanden na de operatie kunnen we controleren, of de operatie geslaagd is.

Alternatieve behandeling levershunt bij de hond

Met een dieet en het laxeermiddel lactulose kunnen de ergste klachten vaak onderdrukt worden. Met deze behandeling beginnen we als de operatie niet (meteen) mogelijk is of als een operatie niet is geslaagd.

Omdat de lever bij deze dieren slecht blijft functioneren, zullen deze dieren vroeg of laat overlijden aan de gevolgen van een levershunt.

Levensverwachting van een aangeboren levershunt bij de hond.

75% tot 80 % van de pups met een levershunt buiten de lever herstelt volledig.

Bij oudere honden is de prognose slechter dan bij pups.
Ook dieren die het afwijkende vat in de lever hebben (en er niet omheen), hebben een slechtere prognose.

De meeste complicaties van een operatie treden op in de eerste twee dagen na de ingreep . In het ergste geval kan een hond aan deze complicaties overlijden. Deze feiten willen we eerlijkheidshalve niet verdoezelen, maar als u al het bovenstaande goed hebt gelezen, dan hebt u begrepen, dat we over het algemeen positief kunnen zijn over de levensverwachting van uw hond.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten