Mijn kat plast en drinkt veel

Het kan voorkomen dat uw kat erg veel plast en drinkt. Als uw kat te veel plast, en niet onbeperkt kan drinken, kan uw kat uitdrogen. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de nieren. U mag dus nooit de waterbak weghalen! Vraag een dierenarts de oorzaak van het vele plassen te onderzoeken. Er zijn meer dan 15 oorzaken.

Kat drinkt veel

Kat drinkt uit kraan

Een kat van 5 kg mag ongeveer 250 ml per dag drinken. Drinkt uw kat (in verhouding) meer, of is hij meer gaan drinken dan voorheen, dan is dit een reden voor verder onderzoek. Als u recent van voer bent veranderd, dan kunt u kijken of het drinken normaliseert als u de kat terugzet op de oude voeding.

Veel plassen of vaak moeten plassen

We hebben het hier over katten die grote hoeveelheden plassen:

  • De urine is waarschijnlijk licht van kleur.
  • Als uw kat in de bak plast, vindt u grote klonten.

Met veel plassen bedoelen we hier dus niet vaak en kleine beetjes plassen, moeilijk plassenHeeft uw kat wel deze problemen, lees dan verder bij blaasontsteking. Als uw kat niet kan plassen (in vrijwel alle gevallen zijn dit katers), moet u met spoed naar een dierenarts.

Onderzoek 

Het onderzoek naar de oorzaak van de dorst van uw kat begint met urineonderzoek. Deze wordt in vrijwel alle gevallen gevolgd door een bloedonderzoek. In de meeste gevallen is dan bekend welk orgaan de problemen veroorzaakt. Een echo en weefselonderzoek is vaak nodig om te zien wat er mis gaat in dit orgaan. In sommige gevallen ook een röntgenfoto of MRI scan.

Mogelijke oorzaken van een kat die veel drinkt/ plast

Medicijnen 

Prednison en furosemide (plastabletten) kunnen de oorzaak zijn van veel drinken en plassen. Kijk op de bijsluiter van de medicijnen die u geeft. Overleg met uw dierenarts of u de medicatie kan aanpassen.

Nierfalen

Dieren met nierfalen eten vaak minder goed, vallen af en braken. Soms is veel plassen de enige klacht. Bij bloedonderzoek is het creatininegehalte of SDMA verhoogd. Verder bloedonderzoek, urineonderzoek en een echo zijn nodig om een goede behandeling te starten.

Soms is nierfalen het gevolg van andere ziekten in deze lijst: nierbekken- of baarmoederontsteking of een te hoog calciumgehalte in het bloed. Bij acuut nierfalen kan de urine suiker bevatten. De suikerconcentratie in het bloed is normaal.

Lees verder bij nierfalen

Nierbekkenontsteking

Veel plassen kan het enige symptoom zijn bij een nierbekkenontsteking. Koorts, rugpijn en nierfalen (slechte eetlust, braken) kunnen voorkomen. Soms ruikt de urine sterk en sommige dieren hebben klachten passend bij een blaasontsteking.

De diagnose wordt gesteld met een echo en een kweek van de urine uit het nierbekken. De behandeling bestaat uit een langdurige antibiotica kuur (4-6 weken). Een week na het stoppen van de antibiotica, moet de urine worden nagekeken om te zien of de bacterie definitief is verdwenen.

Lees verder bij nierbekkenontsteking

Baarmoederontsteking

Poezen kunnen een baarmoederontsteking krijgen. Met name na een bevalling is de kans op een baarmoederontsteking verhoogd. Poezen met een baarmoederontsteking zijn vaak ernstig ziek en hebben koorts. Raadpleeg met spoed uw dierenarts. Uw kat moet vaak met spoed geopereerd worden.

Katten met een baarmoederontsteking kunnen nierfalen ontwikkelen.

Suikerziekte

Bij suikerziekte is de suikerconcentratie in het bloed te hoog. In de urine zit suiker. Uw kat heeft insuline nodig.

Te dikke katten en katten met weinig lichaamsbeweging hebben een grotere kans op het ontwikkelen van suikerziekte. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de katten met suikerziekte een groeihormoon-producerende tumor heeft. Dat klinkt eng, maar de ziekte heeft een goede prognose: katten kunnen volledig genezen.

Lees verder bij suikerziekte

Nefrogene glucosurie of Fanconi

In de urine zit suiker, maar het glucosegehalte in het bloed is normaal. Uw kat heeft geen suikerziekte en insuline is niet nodig!

Deze problemen kunnen worden veroorzaak door acuut nierfalen, of een enzymprobleem in de nieren.

Hoog calciumgehalte in het bloed

Sommige katten met een hoog calciumgehalte in het bloed drinken en plassen veel.

Er zijn veel oorzaken bekend van een verhoogd calcium. Het is aan te raden snel de oorzaak van het hoge calcium te vinden en een behandeling te starten. Een hoog calcium kan nierschade geven.

Lees verder bij calcium

Laag kaliumgehalte in het bloed

Er zijn verschillende oorzaken voor een laag kalium, zoals braken, diarree, suikerziekte, nierfalen, veel drinken en plassen, een Aldosteronoom (bijniertumor) en een verkeerd infuus beleid.

De ziekte van Addison, waarbij een kat een hoog kalium heeft, komt bij katten zelden voor.

Lees verder bij kaliumtekort

Leverproblemen

Veel plassen en slecht eten kan passen bij een leverziekte. Geelzucht is bewijzend voor een leveraandoening. In andere gevallen wordt de verdenking op leverziekte vaak gesteld op basis van bloedonderzoek: verhoogde galzuren en/of leverenzymen.

Om te weten wat er met lever aan de hand is, is een echo nodig waarbij biopten worden genomen. Omdat bij verhoogde leverwaarden in het bloed lang niet altijd sprake is vaan een leverziekte, is het niet verstandig om zonder echo en biopt zomaar medicijnen tegen leverziekten te gaan geven.

Lees verder bij leverproblemen kat

Ziekte van Addison

Een ziekte die bij honden voorkomt, komt bij katten waarschijnlijk niet voor of is heel erg zeldzaam.

Lees verder bij Addison

Ziekte van Cushing

Ook een hormonale aandoening. Deze wordt soms gevonden bij katten met suikerziekte. De ziekte van Cushing komt bij katten minder voor dan bij honden.

Lees verder bij Cushing

Polycytemie

Bij deze aandoening zijn er zoveel bloedcellen dat het bloed stroperig wordt. Katten hebben soms, naast veel plassen, last van flauwtes. De ziekte komt weinig voor.

Centrale diabetes insipidus

Een moeilijk naam voor een ziekte waarbij het lichaam te weinig van het concentreer-hormoon Vasopressine aanmaakt. Het medicijn Minrin® wordt gebruikt voor het stellen van de diagnose en ook voor de behandeling.

Een hersentumor kan de oorzaak zijn van deze aandoening. Een MRI scan is nodig om dit vast te stellen. De ziekte komt weinig voor.

Nefrogene diabetes insipidus

Bij deze aandoening wordt wel Vasopressine geproduceerd, maar zijn de nieren ongevoelig voor dit hormoon.

De diagnose wordt gesteld na het uitsluiten van alle bovenstaande aandoeningen en doen van een dorstproef. De ziekte komt weinig voor.

Andere aandoeningen

Sommige katten vinden het gewoon leuk om veel te drinken. En dan vooral uit de kraan, de plantengieter, uit de wasbak, de douchebak of de WC. Als uw kat meer is gaan drinken dan voorheen, is het wel altijd raadzaam op zoek te gaan naar de oorzaak.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten