De knie

De knie is een scharnierend gewricht dat gebogen en gestrekt kan worden. Spieren in de achterpoot van de hond of kat zorgen voor dit buigen en strekken.

Het kniegewricht

De belangrijkste ‘strekker’ spiergroep loopt van de voorzijde van het bovenbeen met behulp van een knieband naar het scheenbeen. De knieschijf – patella – is een ‘verbening’ in de knieband.

Bij het buigen of strekken van het been glijdt de knieschijf soepel door een geul (trochlea). De knieschijf past precies in die geul omdat deze een driehoekig afgeronde vorm aan de onderkant heeft. Om de knieschijf soepel te laten glijden, zijn de geul en knieschijf allebei van kraakbeen voorzien. De diepte van de geul, de stand van het onder- en bovenbeen en een gewrichtskapsel rondom de knie zorgen ervoor dat de knieschijf netjes in de geul blijft liggen.

Er kunnen verschillende problemen ontstaan in de knie van uw hond of kat. In veel gevallen zien we dan symptomen zoals mank lopen of hinkelen op de achterpoot.

Bij een dier met patella luxatie zien we vaak kreupelheid en dan weer niet kreupel lopen (als de knie weer terug in de geul is geschoten). Bij kruisbandproblemen zien we constante kreupelheid of op de tenen staan (tip toe).

auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland