Osteochondrose dissecans (OCD)

Osteochondrose dissecans (OCD) is een van de vier aandoeningen die vallen onder de verzamelnaam elleboogdysplasie bij de hond.

Kraakbeenziekte

De meeste weefsels in het lichaam worden voorzien van voedingsstoffen via het bloed. Kraakbeen bevat echter geen bloedvaten. Kraakbeen wordt gevoed doordat het de vloeistof in het gewricht als een soort spons opneemt. Tijdens het bewegen wordt de vloeistof er weer uitgedrukt.

In het geval van osteochondrose, een erfelijke kraakbeenziekte die bij veel verschillende rassen voorkomt, wordt het kraakbeen te dik. Het kraakbeen kan dan niet goed als een spons fungeren, waardoor het niet alle benodigde voeding opneemt. Hierdoor sterft het kraakbeen uiteindelijk af en laat het los. We zien een dergelijk zwervend stuk kraakbeen, ook wel ‘gewrichtsmuis’ genoemd, dan in de voorpoot en/of achterpoot.

Niet alleen in de het ellebooggewricht, maar vaak ook in andere gewrichten zoals de knie, schouder en enkel. OCD is een ziekte die vooral voorkomt bij jonge honden, op een leeftijd van 4 tot 10 maanden.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland