Fenobarbital bij epilepsie

Fenobarbital (of phenobarbital) is het meest gebruikte anti-epilepsiemiddel. Het kan worden gegeven bij de hond en kat. Bij 60 tot 80% van de honden is het medicijn effectief.  Een combinatie van Fenobarbital met andere epilepsiemedicatie is soms mogelijk. 

Het middel kan als tablet of als injectie worden gegeven. Na het geven van een tablet duurt het 4 tot 8 uur voordat de maximale concentratie in het bloed kan worden gemeten. Het geven van een injectie in de spieren werkt waarschijnlijk niet sneller dan het geven van een tablet.
Een injectie in de bloedbaan werkt wel sneller (na ongeveer 30 minuten). Bij een sneller effect kan beter diazepam of midazolam worden gegeven.

Na 10 dagen fenobarbital geven is het effect maximaal. Het kan als enige medicijn of samen met andere epilepsie-medicijnen gegeven worden.

Dosering fenobarbital

Hond: 2x daags 2,5 tot 3 mg/kg lichaamsgewicht
Kat: 2x daags 1,5 tot 2,5 mg/kg lichaamsgewicht

Bij onvoldoende effect is een verhoging van de dosis elke twee weken mogelijk. Bij langdurig gebruik kan de lever fenobarbital sneller afbreken. Bijstellen van de dosering is soms nodig.

Wij raden u aan de dosering te laten controleren met bloedonderzoek:

  • Na 10 tot 14 dagen is bij de hond een stabiele bloedspiegel ontstaan
  • Bij de kat is dit na 16 dagen

De therapeutische bloedspiegel bevindt zich tussen 20 en 40 µg/ml (gemeten 2 uur na innemen van de tablet of tabletten). Het eerste bloedonderzoek vindt plaats 2 weken na starten van de behandeling. Het tweede onderzoek na 3 maanden, en daarna raden we aan ieder half jaar onderzoek te laten doen.

Mogelijke bijwerkingen van fenobarbital

  • Sufheid, slaperigheid (klachten kunnen in enkele dagen verminderen en na enkele maanden zelfs verdwijnen)
  • Veel drinken en plassen
  • Een toename van de eetlust
  • Katten kunnen jeuk krijgen aan het gezicht

Geef de hond niet eens meer eten, maar zorg wel dat de hond onbeperkt water kan drinken.

De dierenarts kan bij bloedonderzoek afwijkingen vinden zoals  verhoogde leverenzymen en verminderde functie van het beenmerg.  Het is de vraag of de lever ook echt beschadigd is, of dat deze bloeduitslagen onschuldig zijn.

Veranderen epilepsie medicatie

Vanwege de bijwerkingen zijn andere medicijnen op de markt gebracht. Lees verder bij Epitard en Pexion

Na plotseling stoppen van fenobarbital, is er een risico dat er daardoor juist aanvallen gaan optreden.  Bij het besluit om te stoppen met fenobarbital, is het belangrijk om het medicijn langzaam af te bouwen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten