Flank alopecia

Flank alopecia is een seizoensgebonden kaalheid bij de hond waarbij er kale plekken in de flanken ontstaan. Het wordt veroorzaakt wordt door de invloed van een veranderde dag/nachtlengte op de activiteit van de haarfollikels. Hoewel het in alle seizoenen kan voorkomen zien we het vooral in de lente en de herfst. Het staat ook wel bekend als seasonal flank alopecia of recurrent flank alopecia.

Hoe komt het?

De verandering van de dag/nachtlengte wordt via de ogen geregistreerd door de pijnappel klier (de hypofyse). Deze verandering veroorzaakt een verandering in hormoonproduktie. Deze hormonen hebben invloed op de haarfollikel. De haren vallen uit door vormverandering van de haarfollikels maar het is niet duidelijk waardoor de haarfollikels op de specifieke plekken veranderen en niet op de rest van de hond.

Welke rassen hebben er last van?

Bepaalde rassen zijn gevoeliger om flank alopecia te krijgen. Het gaat vooral om kortharige rassen zoals de Boxer, Engelse bulldog, Franse bulldog, Doberman pinscher, Shar pei, en de Rhodesian ridgeback. Ook enkele ruwharige rassen zoals de Airedale terrier, bouvier de Flandres, Schotse terriër en de grote schnauzer zijn er gevoeliger voor. Verder zien we het ook regelmatig bij de Labrador retriever en de Akita inu.

Wat zijn de klachten?

De symptomen zijn typisch: symmetrische grillige kale plekken hoog in de flanken. De kale of dun behaarde huid kleurt donker door hyperpigmentatie. Honden hebben er geen jeuk aan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De  typische klinische symptomen, de tijd van het jaar en het ras, kunnen sterk wijzen in de richting van flank alopecia. Het is echter onmogelijk om op basis van alleen de symptomen de diagnose te stellen, omdat er meer huidproblemen zijn die soortgelijke kale plekken kunnen veroorzaken. De dierenarts kan de diagnose alleen zeker stellen door microscopisch onderzoek uit te voeren op huidbiopten. De typische vormverandering de haarfollikels kan zo aangetoond worden.

Wat is de prognose?

Flank alopecia is een cosmetisch probleem, de hond wordt er  niet ziek van. Bij sommige honden groeien de haren vanzelf terug en komen de klachten jaarlijks in hetzelfde seizoen terug. Bij andere honden groeien de haren niet spontaan terug en blijven de kale plekken het hele jaar aanwezig.

Wat is de behandeling?

Een behandeling met melatonine kan helpen om de activiteit van de haarfollikels te versnellen. Uit onderzoek is gebleken dat ook lasertherapie ook een goede behandeling is om de haargroei te herstellen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.