Fortekor® of Semintra® bij nierfalen

Veel katten met nierfalen krijgen Fortekor® of Semintra®. Beide medicijnen zijn geregistreerd voor gebruik bij dieren met nierfalen en een verhoogde hoeveelheid eiwit in de urine. Het is niet bewezen dat deze medicijnen in alle gevallen toegevoegde waarde hebben.

Bij dieren die recent plots zijn verslechterd, uitgedroogd zijn of een lage bloeddruk hebben, kunnen deze medicijnen de schade aan de nieren juist verergeren. In de bijsluiter staat dat je dan deze medicijnen juist niet mag gebruiken.

Behandeling nierfalen

Bij dieren met nierfalen is het belangrijk dat de oorzaak van de problemen wordt opgespoord en behandeld. Naast een dieet en (mogelijk) deze medicijnen zijn vele andere behandelingen mogelijk.

Elke hond of kat heeft zijn of haar eigen mix van medicijnen nodig.

Vaak is het nodig om keuzes te maken bij een behandeling. Welk dieet eet de hond of kat, van welke medicijn verwachten we het meeste effect, en welke behandeling is mogelijk minder belangrijk. Fortekor® of Semintra® zijn zeker niet altijd nodig.

Fortekor® of Semintra® en eiwit in de urine 

Als uw hond of kat veel eiwit in de urine heeft, moet de oorzaak opgespoord en behandeld worden.

ACE-remmers en AR-blokkers kunnen het eiwitverlies via de nieren verlagen. Dieren met een laag eiwitverlies hebben een betere prognose dan dieren met een hoog eiwitverlies. ACE remmers en AR-blokkers kunnen waarschijnlijk de prognose van dieren met veel eiwitverlies via de nieren verbeteren.

Geeft u een ACE remmer of AR-blokker aan uw huisdier, laat dan controleren of de eiwit /creatinine ratio in de urine daalt.

Fortekor® of Semintra® en bloeddruk 

Ongeveer 20% van de katten met nierfalen heeft een hoge bloeddruk.

  • Bij katten met een hoge bloeddruk adviseren de internationale experts van het IRIS (International Renal Interest Society) om te starten met Amlodipine (Amodip®).
  • Het is belangrijk om het effect van bloeddrukmedicijnen te meten en de behandeling, indien nodig, aan te passen.
  • De IRIS raadt aan om naast amlodipine ook een ACE remmer of AR-blokker te gebruiken bij hypertensie als amlodipine alleen onvoldoende effect heeft.
  • Een ACE remmer is bij katten minder effectief dan amlodipine.
  • Semintra® is geregistreerd voor het verlagen van de bloeddruk bij de kat.

Bij honden met een hoge bloeddruk starten we meestal  met een ACE remmer, omdat deze medicijnen bij honden de bloeddruk vaak wel merkbaar verlagen.

Fortekor® of Semintra® 

Sinds 2013 is Semintra® geregistreerd voor katten met nierfalen en te veel eiwit in de urine. Vooralsnog is er geen wetenschappelijk bewijs dat Semintra® beter werkt dan Fortekor®, maar het werkt in ieder geval even goed.

Semintra® is beschikbaar als drankje, het is niet verstandig om het samen met Fortekor® te geven.

Alternatieven voor Fortekor® 

De werkzame stof in Fortekor® is benazepril. Deze stof zit ook in Benakor®, Benefortin® en Nelio®. Andere ACE remmers zijn enalepril (Enacard® en Prilenal®) en ramipril (Vasotop®).

Alle ACE remmers zijn beschikbaar als tablet.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland