Hartruis (hond)

Een hartruis wordt bij de volwassen hond vrijwel altijd veroorzaakt door een lekkende hartklep. Een behandeling is vaak pas nodig als de hond last krijgt van
  • Een verminderd uithoudingsvermogen
  • Hoesten
  • Benauwdheid door vocht in de longen
  • Vocht in de buik

Eerder starten met een behandeling is niet altijd beter voor de hond, maar wel slechter voor de portemonnee.

Een hartruis bij de pup tot jongvolwassen dient mogelijk wel meteen behandeld te worden

hart anatomie

Normale hartruis bij de pup

Tot de leeftijd van 3-4 maanden hebben veel pups een (hele) zachte systolische hartruis. Systolisch wil zeggen, dat de hartruis te horen is tijdens het samentrekken van het hart, de actiefase.

Deze hartruis verdwijnt als de hond groter wordt en behoeft geen behandeling. 

Een hartruis bij een pup kan dus heel onschuldig zijn, maar we moeten wel in de gaten houden, of de ruis overgaat bij het groter worden van de pup.

Abnormale hartruis bij de pup

Verder onderzoek naar de oorzaak van een hartruis is aan te raden:

  • Bij een harde hartruis
  • Een hartruis die niet verdwijnt
  • Een hartruis die ook in de rustfase van de hartacties te horen is (diastolische hartruis).
  • Bij pups met klinische klachten (snel moe)

?Bij de twee meest voorkomende afwijkende hartruisen bij de hond (ductus arteriosus en pulmonaal stenose) kan een vroegtijdig ingrijpen hartfalen voorkomen.

Hartruis bij hond van middelbare leeftijd

Bij veel kleine honden van middelbare leeftijd wordt bij een routineonderzoek voor het eerst een hartruis gevonden. In vrijwel alle gevallen wordt deze veroorzaakt door een lekkage van de kleppen tussen boezem en kamer van het linker hart.

Vaak pas jaren nadat de hartruis voor het eerst is vastgesteld, pas als het hart röntgenologische en/of echografisch vergroot is, is behandeling nodig.

Hartfalen door een lekkende hartklep

Het eerste symptoom bij hartfalen is meestal sneller moe zijn en hoesten. Sommige hond vallen flauw, lijken wat depressief of eten slechter. In een later stadium kan de hond vocht in de longen vasthouden (longoedeem) waardoor hij benauwd wordt.

Als er sprake is van longoedeem, moet gestart worden met hartmedicatie. Uit recent onderzoek (okt 2016) lijken er mogelijk voordelen te zijn om al met hartmedatie te starten als het hart echografisch vergroot is.

De behandeling van hartfalen door een lekkende hartklep

Mensen met een lekkende hartklep krijgen een nieuwe hartklep. Deze dure behandeling is bij honden de experimentele fase nog niet voorbij.

Honden met hartfalen worden behandeld met plaspillen (zoals furosemide of torasemide), pimobendan (zoals Vetmedin® of Cardisure®) en/of benazepril (zoals Fortekor®, Benakor®, eva). In sommige gevallen is aanvullende medicatie nodig.

Hoesten door hartklachten of bronchitis?

Veel honden van middelbare leeftijd hebben zowel een hartruis als een bronchitis. Plaspillen (furosemide) kunnen bij beide ziekten de hoest onderdrukken.

Als een hond met een hartruis minder gaat hoesten na het geven van een vocht-afdrijver wil dat dus niet altijd zeggen dat de hond echt hartmedicijnen nodig heeft.

Voordat u start met dure hartmedicijnen, raden wij aan om te kijken of deze medicijnen wel nodig zijn. Misschien moeten we alleen maar de bronchitis behandelen.

Onafhankelijk advies

Bij het MCD geven we onafhankelijk advies of uw hond wel of geen hartmedicijnen nodig heeft. Maak daarvoor een afspraak voor een echo en voor een consult bij de internist.

Als uw hond medicijnen nodig heeft, verstrekken we die eenmalig. Voor het herhaalrecept kunt u naar uw eigen dierenarts gaan.

Kent u onze symptoomchecker?

Symptoomchecker

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland https://medicijnen-online.nl/

All the nuances of registering at Vavada Casino in 2024. How to confirm registration on Vavada in a few seconds and play with bonuses after the first login to the created personal account.