Een hernia

Een hernia bij hond en kat is een aandoening waarbij de inhoud van de tussenwervelschijf tegen het ruggenmerg en de zenuwen aan drukt. Dit geeft symptomen zoals verlamming, forse pijn, dronkenmansgang of een stijve nek. De behandeling, symptomen en vooruitzichten hangen onder meer af van de plaats van de hernia.

Teckelverlamming

Veel eigenaren zullen de term Hernia Nucleus Pulposus niet kennen. Toch herkennen veel mensen wel een van de veel voorkomende symptomen van een hernia; mijn hond is verlamd. In de volksmond wordt ook wel gesproken over de teckel verlamming, aangezien een hernia bij teckels vaak voorkomt. Ook de Franse bulldog, Shih tzu, Doberman en de Labrador Retriever zijn hondenrassen waarbij door de orthopeed regelmatig een hernia geconstateerd wordt.

Hernia bij de kat

Een hernia komt zelden bij de kat voor. Als katten een hernia hebben, zien we symptomen als verlamming, (forse) pijn, dronkemansgang of een stijve nek. Ook bij de kat zijn de symptomen afhankelijk van de plaats van de hernia.

Wat is een hernia?

Een hernia bij hond of kat is een aandoening van de wervelkolom in de rug van het dier. De inhoud van de tussenwervelschijf drukt tegen het ruggenmerg en de zenuwen aan. Dit kan gebeuren op verschillende plaatsen in de wervelkolom. De plaats van de hernia is van invloed op de symptomen, prognose ( vooruitzichten ) en de behandeling.

De hernia kan in drie gebieden in de wervelkolom zitten: de hals, het midden van de rug of de lage rug. De locatie van de hernia heeft invloed op de te verwachten klachten.

Tussen de wervels in de rug bevinden zich zogeheten tussenwervelschijven. De functie van een dergelijke tussenwervelschijf is dat de wervelkolom kan buigen, ook dienen ze als stootkussentjes. Bij een hernia is de tussenwervelschijf tussen de wervels uit naar boven geschoven en drukt hierbij tegen het ruggenmerg of zenuwen.

Symptomen van een hernia

Hoewel de meeste mensen bij een hernia vaak denken aan verlammingsverschijnselen, zijn gelukkig niet alle honden (en katten) met een hernia verlamd. Andere veelvoorkomende symptomen die bij een hernia bij hond of kat passen zijn (forse) pijn, een dronkemansgang, stijve nek of pijn bij het omdraaien in de mand.

Als een hond een hernia heeft, zijn er grofweg twee behandelmogelijkheden, een conservatieve behandeling (rust en medicijnen) of een chirurgische behandeling (operatie). Het is van groot belang te bepalen waar de hernia zich bevindt. Voor welke behandeling gekozen wordt is afhankelijk van de klachten en vaak ook van de reactie op de gegeven medicatie.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland