Hoge bloeddruk bij de kat

Een kat met een hoge bloeddruk (hypertensie) kan hoofdpijn hebben, blind worden, een hersenbloeding, hartfalen of nierfalen krijgen. Totdat deze problemen optreden, merkt u niets aan uw kat. Een hoge bloeddruk is over het algemeen goed te behandelen. Een hoge bloeddruk is vaak een gevolg van een ouderdomsziekte en die vinden we dus vooral bij oude katten.

Bloeddruk meten bij een kat
Bloeddruk meten bij een kat

Oorzaak hoge bloeddruk kat

 • Eén op de vijf katten met nierfalen heeft een hoge bloeddruk.
 • Ook 20% van de katten met een schildklierprobleem heeft een hoge bloeddruk.
 • Een andere oorzaak van hypertensie bij de kat is een bijniertumor (hyperaldosteronisme).
 • In sommige gevallen is de oorzaak van de hoge bloeddruk onbekend.

Symptomen hoge bloeddruk kat

In eerste instantie merken de meeste katten en de eigenaren niets van een hoge bloeddruk.

Sommige mensen geven aan, dat hun kat sloom of apathisch is en zich verstopt. Deze klachten verdwijnen bij de behandeling van de bloeddruk. Mogelijk worden deze symptomen veroorzaakt door hoofdpijn.

Uw kat kan ook symptomen hebben van de ziekte die de hoge bloeddruk veroorzaakt:

 • Schildklier: uw kat is gejaagd, schrikachtig, eet meer, valt af. Sommige katten braken, hebben diarree of drinken en plassen meer.
 • Nierfalen: katten met nierfalen drinken en plassen meer, hebben een verminderde eetlust en vallen af. De vacht is vaak dikker en pluiziger. De kat kan braken.
 • Bijniertumor: een kat met hyperaldosteronisme kan spierzwakte vertonen, veroorzaakt door een laag kaliumgehalte (hypokalemie). Deze katten laten hun kopje vaak hangen. lees verder bij: aldosteron.
Pas als de kat plots blind wordt of een hersenbloeding krijgt, worden de schadelijke gevolgen van een hoge bloeddruk zichtbaar.

Gevolgen hoge bloeddruk kat

– Ogen

 • Het netvlies van het oog kan door de hoge bloeddruk loslaten. Dit veroorzaakt blindheid. De pupil van het aangetaste oog is groot. De kat gedraagt zich anders, is voorzichtiger en botst mogelijk tegen dingen aan. Voorafgaand aan de blindheid wordt de kat soms al slechtziend. In dat stadium kan het netvlies soms nog herstellen.
 • De kat kan een zichtbare bloeding hebben achter het hoornvlies (het doorzichtige deel van het oog). Deze bloeding geeft meestal geen blijvende schade.

– Hersenen

 • Een kat kan een hersenbloeding krijgen. De veranderingen zijn abrupt. De kat loopt plots alsof hij dronken is, krijgt een scheve kopstand, een epilepsie aanval, lijkt dementerend of raakt in coma. Als de bloeddruk normaliseert en de hersenbloeding door het lichaam wordt opgeruimd, kunnen de klachten (deels) verdwijnen.

– Hart

 • Het hart moet tegen een hoge bloeddruk op-pompen. De kat krijgt een dikkere hartspier. De kat kan een hartruis of galopritme krijgen. In het ergste geval kan de kat hartfalen (vocht in de longen) of hartritmestoornissen krijgen.

– Nieren

 • Nierfalen is een van de oorzaken van een hoge bloeddruk. De hoge bloeddruk, op zijn beurt, beschadigt de nieren. Door het normaliseren van de bloeddruk hopen we, dat de nierfunctie langer stabiel blijft.

Diagnose hoge bloeddruk kat 

De meeste katten staan het meten van een bloeddruk goed toe. De afdeling interne geneeskunde van het MCD heeft twee verschillende bloeddrukmeters. Onze voorkeur gaat uit naar de Doppler bloeddrukmeter, maar de Oscillometer is handiger bij bange en boze katten.

Omdat stress de bloeddrukmeting kan verstoren, moet er genoeg tijd worden uitgetrokken om een betrouwbare meting te verrichten. De meting zelf kost maar enkele minuten.Wij adviseren om een bloeddruk te meten bij alle katten met

Om een verhoogde bloeddruk vast te stellen, voordat de hypertensie schade veroorzaakt, raden wij aan om jaarlijks de bloeddruk bij alle katten, ouder dan 7 jaar, te bepalen.

Behandeling hoge bloeddruk kat

Een verhoogde bloeddruk bij de kat behandelen wij met amlodipine (Amodip®). De dosering van het medicijn moet worden verhoogd, totdat de bloeddruk voldoende is gedaald.

Als de bloeddruk onvoldoende daalt, en de oorzaak van de hoge bloeddruk maximaal behandeld is, kunnen we ACE remmers, ARB blokkers (Semintra®), plasmedicijnen of atenolol toevoegen.

Prognose hoge bloeddruk kat

Bij de meeste katten kan een verhoogde bloeddruk goed onder controle gebracht worden. Bij katten waarbij een oorzaak van de hoge bloeddruk is gevonden, is de prognose mede afhankelijk van de (ernst van deze) ziekte.
De schade, veroorzaakt door de hoge bloeddruk, herstelt in sommige gevallen volledig. Maar er zijn ook wel restverschijnselen: in sommige gevallen blijft de kat slechtziend, blind of houdt hij hersenschade. Veel blinde katten hebben trouwens een goed en katwaardig bestaan.
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland