Mijn hond niest

Is uw hond gezond het hoge gras in gelopen en er heftig niezend weer uitgekomen, dan is het waarschijnlijk dat hij een grasaar in zijn neus heeft gekregen. In de meeste gevallen is de hulp van een dierenarts nodig om het vreemde voorwerp uit de neus te halen. Als u niets doet neemt het niezen af, maar verdwijnt niet helemaal. Na enkele dagen krijgt uw hond een snotneus. De snotneus blijft, tot het vreemde voorwerp is verwijderd.

Hond niest: proost!
Proost!

Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen. In de meeste gevallen zal een rhinoscopie worden geadviseerd. Een snotneus kan ook andere oorzaken hebben:

Een besmettelijke snotneus 

Kennelhoest heeft verschillende verschijningsvormen en is goed te vergelijken met onze verkoudheid. De één hoest, snottert en heeft waterige ogen. De ander heeft alleen een druipneus.

De klachten beginnen 3-10 dagen nadat een hond direct, of indirect, contact heeft gehad met een zieke hond. Binnen enkele dagen moeten de klachten afnemen en na enkele weken volledig verdwijnen. Alleen als een hond echt ziek is of flinke koorts heeft, moeten we antibiotica geven.

Een niet-besmettelijke snotneus 

Een snotneus, anders dan kennelhoest, wordt vrijwel nooit veroorzaakt door een bacterie. Bacteriën kunnen de snotneus wel verergeren. Antibiotica lijken dus vaak wel tijdelijk te werken. Het is echter zonde van uw geld om uw hond deze medicijnen iedere keer te blijven geven.

Als de problemen niet vanzelf verdwijnen en er dus geen sprake is van kennelhoest, is het raadzaam de oorzaak van de problemen op de sporen. Dit kan met een rhinoscopie en/of CT scan.

De CT levert zulke mooie beelden, dat deze de röntgenfoto volledig heeft overtroeft.

Snotneus door een vreemd voorwerp 

De klachten beginnen vrijwel altijd met zeer plots niezen. De (meestal) eenzijdige snotneus komt pas dagen tot weken later.

Na het verwijderen van het vreemde voorwerp met behulp van rhinoscopie, herstellen alle klachten snel.

Snotneus door gebitsproblemen 

Kieswortel-abcessen kunnen doorbreken naar de neusholte en een snotneus geven. Het probleem verdwijnt na het verwijderen van de ontstoken wortel.

Bij een hond met een slecht gebit is het schoonmaken van het gebit en het trekken van loszittende elementen aan te raden. Bij twijfel is een röntgenfoto van de kieswortels aan te raden.

Snotneus door schimmel

De overal voorkomende schimmel Aspergullis fumigatus kan bij sommige honden met een lange neus een ernstige ontsteking (snotneus) geven.

De ontsteking gaat gepaard met botverval en is zeer pijnlijk. Soms is pas duidelijk dat de hond erge hoofdpijn had als de schimmel effectief is bestreden. De ontsteking kan zowel een- als tweezijdig zijn en samen gaan met pigmentverlies van de neusdop. Bij sommige honden kan de ontsteking een forse bloedneus veroorzaken.


neusschimmel (aspergillus fumigatus) bij de hond

We stellen de diagnose met rhinoscopie. Op een CT scan is het botverval opvallend. De aandoening is goed te behandelen.

Lees verder over neusschimmel (Aspergillus fumigatus)

Snotneus door een tumor 

Een neustumor kan zowel een- als tweezijdige neusuitvloeiing geven en net als de schimmel gepaard gaan met een neusbloeding. Maar bij een neustumor, is er ook sprake van een verstopte neus: er kan moeilijk lucht langs.

Met een rhinoscopie is in de meeste gevallen de tumor zichtbaar en is het mogelijk om weefselmonsters te nemen.

Als er sprake is van maligne lymfoom, is een behandeling met medicijnen mogelijk. Andere tumoren kunnen worden behandeld met bestraling en/of chirurgie.

Met een CT scan is goed zichtbaar hoe groot de massa is, en of er sprake is van botaantasting. Deze informatie is nodig als een operatie of bestraling wordt overwogen, of als de tumor met rhinoscopie niet zichtbaar is.

Lees verder bij neustumor bij de hond

Snotneus zonder duidelijke oorzaak

Bij ongeveer 25% van de honden wordt geen duidelijke oorzaak voor de neusproblemen gevonden. Deze honden reageren over het algemeen op geen enkele behandeling. Gelukkig hebben de meeste van deze honden zelf geen last van hun chronische verkoudheid.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten