Insectenbeetovergevoeligheid

Eosinofiele furunculose is een aandoening bij honden die wordt toegeschreven aan een overgevoeligheidsreactie op insectenbeten. De klachten: vuurrode bloederige blaren op de neusrug en soms ook andere lichaamsdelen, ontstaan plotseling en zijn zeer alarmerend. Echter, de ziekte is goed te behandelen en na 10-14 dagen is de hond meestal weer helemaal genezen.

Insectenbeetovergevoeligheid bij honden

Er is één ziektebeeld bij honden bekend dat in verband wordt gebracht met insectenbeten (mug, vlieg etc.) maar ook met spinnen. Dit verschijnsel heet eosinofiele furunculose. Het kan bij alle honden voorkomen maar we zien het vaker bij grotere, relatief jonge dieren. Dit verschijnsel is niet hetzelfde als insectenbeetallergie zoals dat bij mensen regelmatig voorkomt. Hierbij brengt het insect (meestal een bij of wesp) een zeer grote hoeveelheid allergeen in de huid. Deze mensen kunnen bij herhaalde aanraking met insectengif klachten krijgen die variëren van lokale zwelling tot shock. Dit laatste type insectenbeetallergie komt bij honden gelukkig maar zelden voor.

Klachten

Bij eosinofiele furunculose ontstaan er zeer plotseling vuurrode, bloederige blaren en bulten, waaruit wonden met uitvloeiing en korsten ontstaan. Dit begint meestal op de neusrug en breidt zich vaak uit tot rondom de ogen. Soms zijn er soortgelijke plekken op de rest van het lichaam, voornamelijk op onbehaarde of dun behaarde huid. De jeuk is wisselend. De ernst van de reactie bereikt vaak zijn hoogtepunt na 24 uur. Sommige honden zijn daarnaast algemeen ziek met koorts, verlies van eetlust en sloomheid.

Behandeling en vooruitzichten

De verschijnselen zijn zo alarmerend dat de meeste eigenaren direct een dierenarts bezoeken. Als die op grond van de duidelijke klachten vermoedt dat het gaat om eosinofiele furunculose kan zij/hij dit bevestigen door microscopisch onderzoek van een afdrukje of eventueel weefselonderzoek.
Hoewel de klachten vaak dramatisch zijn, zijn de vooruitzichten goed: behandeling met corticosteroïden geeft meestal zeer snel verbetering. Hierna kunnen de corticosteroïden worden afgebouwd en binnen 10-14 dagen is het geheel genezen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland