Met uw kat naar de dierenarts

De meeste katten vinden het niet leuk om naar de dierenarts te gaan, ze blijven liever thuis. U kunt uw kat het beste trainen door hem te laten wennen aan een rit en bezoek aan de dierenarts.

De mand

Houd bij de aanschaf van een kattenmand rekening met een aantal kenmerken. Kies het liefst een mand die in hoogte en lengte anderhalf keer de grootte van uw kat heeft. Ook is het aan te raden een bovenlader te kopen met een grote deur. Zodat de kat er makkelijk in en uit kan. De kat voelt zich het prettigst in een ruimte waar hij niet gezien kan worden. Dus een gesloten mand is beter dan een open transportmand. Een schattig rietenmandje is leuk om te zien, maar wordt niet aangeraden omdat deze vaak te klein is. Daarnaast is het vaak heel moeilijk om een kat er uit te krijgen.

Wennen

Laat de transportmand onderdeel zijn van uw interieur, zodat de mand altijd in het zicht en toegankelijk is voor de kat (ook als de kat gewend is). Om uw kat te laten wennen aan een nieuwe mand, geeft u deze een plekje in de woonkamer. Leg bijvoorbeeld een dekentje of kussen waar de kat graag op ligt in de mand. Na ongeveer twee dagen legt u ook wat lekkers in het mandje. Vaak bezoekt de kat dan vanzelf de mand. Als u ziet dat de kat de mand bezoekt, beloont u hem met een kattensnoepje of een aai. Doe dit niet als uw kat de mand verlaat.

Bang

Is uw kat bang voor alles wat op een mand lijkt? Dan kan het raadzaam zijn een tweedelige mand te kopen (met bovenlader). Geef dan eerst de onderkant van de mand, met daar in een dekentje, een plekje in de woonkamer. Laat de bovenkant nog even uit het zicht. Laat uw kat wennen aan de onderkant van de mand zoals in de vorige alinea uitgelegd. Wanneer uw kat hier aan gewend is, kunt u het bovendeel van de mand in de woonkamer plaatsen. Plaats het bovendeel eerst een paar meter van de onderkant af en laat uw kat hier langzaam aan wennen zoals u dat bij de onderkant heeft gedaan. Gaat dat goed? Dan schuift u de onder- en bovenkant iedere dag een stukje dichter bij elkaar. Als dit zonder problemen gaat, plaatst u de delen op elkaar.

In de mand

Als de kat gewend is aan de mand en er spontaan in en uit gaat, kunt u proberen de mand af en toe dicht te doen. Doe dit eerst een paar seconden, vervolgens opent u de mand en beloont u de kat. Gaat dit goed en kunt u de mand enkele minuten dicht houden? Dan kan daarna op vergelijkbare wijze worden gestart met het optillen en het wandelen met de mand. Het is belangrijk het wennen stap voor stap op te bouwen en uw kat te blijven belonen.

Transport

Afhankelijk of u met de auto of de fiets naar de dierenarts gaat moet uw kat, die nu gewend is aan zijn mand, ook wennen aan het transport met de fiets of de auto.

De auto

De eerste keer zet u de kattenmand voorzichtig in de auto. Zet het deurtje van de mand open en sluit de auto. Laat uw kat de auto verkennen als hij dat wil. Als hij weer terug gaat in de mand, beloont u hem en sluit u de mand. Als dit een aantal dagen goed gaat dan wordt het tijd om uw kat in de mand te laten wennen aan het starten en rijden met de auto. Als hij tijdens het rijden om aandacht vraagt, is het belangrijk dat u de kat niet toe spreekt, dit kan hij als belonen ervaren. Ook boos worden helpt niet, dan wordt hij alleen maar banger.

De fiets

Begin met de mand op de fiets te zetten, maar ga nog niet fietsen. Herhaal dit enkele dagen en ga dan een stukje rijden. Zorg wel dat de kattenmand goed vast zit aan de bagagedrager.

De wachtkamer

Als u een dierenarts heeft die ‘catfriendly’ is, kunt u in overleg met de dierenarts, uw kat trainen in de wachtkamer en de behandelkamer (wenbezoekjes). Zet de kat op een hoogte, bijvoorbeeld een kattenmeubel voor kattenmanden en houdt hem weg bij honden of geluiden daarvan, ook bij honden geurtjes zover dat mogelijk is. Laat uw kat tijdens deze wenbezoekjes los in de behandelkamer en laat hem merken dat hij niets te vrezen heeft en beloon hem. Begin met een kort wenbezoekje en bouw dit op.


Voorbeelden van ‘catfriendly’ maatregelen

De dierenarts

Na een paar wenbezoekjes kan ook de dierenarts zijn entree doen. Een deel van het wennen aan onderzoek kunt u ook al thuis doen. U kunt uw kat leren dat het niet eng is om bijvoorbeeld opgetild te worden, aan zijn poten gevoeld te worden en zijn bekje open te doen. De dierenarts kan uw kat het beste op zijn vertrouwde dekentje of kussen onderzoeken. Met dwang gaat het meestal niet makkelijker. Heb geduld met uw kat en laat de kat geleidelijk wennen. Blijf de kat belonen als het goed gaat. Belonen is de beste manier om katten iets aan te leren.

Extreme angst

Voor extreem bange katten kunt u feliway feromonen inzetten. Deze feromonen werken stress verlagend. Uw dierenarts of een dierenspeciaalzaak kan u hierover voorlichten. Tevens is het mogelijk een medicijn te geven dat het angst niveau verminderd. Dit middel staat bekend als alprazolam. Uw eigen dierenarts kan dit voorschrijven. Het middel kunt u een half uur tot een uur voor het bezoek aan de dierenarts aan uw kat geven.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar:
www.kattengedragstherapie.nl
www.elkekatgelukkig.nl