Ademhaling (hond, kat)

Een gezonde kat of hond heeft in rust een ademhalingsfrequentie van 10 tot 30 keer per minuut. De ademhaling mag niet gepaard gaan met geluid. Bij een snelle ademhaling, diepe ademhaling of andere ademhalingsproblemen is het verstandig om de hulp van een dierenarts in te roepen.

Ademhalingsproblemen kunnen veroorzaakt worden door problemen van de neus, keel, het strottenhoofd, de luchtpijp en bronchiën, de longen, de borstkas, het middenrif of het hart.

engelse bulldog pup
Erg schattig zijn ze, maar ze kunnen behoorlijk snurken.

Ademhaling met geluid

Dieren met een vernauwing van de luchtwegen (neus tot en met luchtpijp) kunnen geluid maken bij het ademen. Bij ernstige benauwdheid wordt bij inademen de buik of de borstingang naar binnen gezogen.

Als de kat of hond neusuitvloeiing heeft, is er waarschijnlijk sprake van een neus- of keelprobleem (niesziekte, poliep, vreemd voorwerp, strictuur, tumor). Als het geluid niet verdwijnt, als het dier door de mond ademt, zit het probleem in de keel, het strottenhoofd of de luchtpijp.

Een röntgenfoto levert meestal weinig informatie op. Met een kijkonderzoek (rhinoscopie of bronchoscopie) is de oorzaak goed in beeld te brengen. Bij neusproblemen is soms een CT- scan nodig om het probleem vast te stellen.

Een CT onderzoek (driedimensionale röntgenfoto) van de neus laat meer details zien en is nauwkeuriger en betrouwbaarder dan een gewone röntgenfoto. Voor een CT scan moet uw huisdier onder narcose.

Lees verder bij:

Uw hond of kat hoest

Een kat hoest als de grote luchtwegen zijn geïrriteerd. Bij longproblemen, hartproblemen en problemen van de borstkas of het middenrif komt hoesten meestal niet voor.

Een hond kan, naast problemen aan de luchtwegen, ook hoesten ten gevolge van hartproblemen.

Een röntgenfoto is vaak zeer zinvol. In sommige gevallen is verder onderzoek (bronchoscopie) aan te raden.

Lees verder bij hoesten hond en hoesten kat

Te snelle ademhaling

Een snelle ademhaling kan wijzen op stress, schildklierproblemen (kat), bloedarmoede of benauwdheid.

Bloedonderzoek en röntgenfoto’s zijn vaak zeer informatief.

Lees verder bij hijgen

Te diepe ademhaling

Een te diepe ademhaling wijst op benauwdheid. In sommige gevallen wordt bij inademen de buik of de borstingang naar binnen gezogen. Als de kat of hond geen geluid maakt bij het ademen wijst dit vaak op vocht rond de longen of een gaatje in het middenrif (hernia diafragmatica).

Een röntgenfoto is dan zinvol. Bij vocht rond de longen raden wij aan om een echo te maken en vocht af te nemen voor onderzoek.

Lees verder bij
Vocht in of rond de longen bij de hond
Vocht in of rond de longen bij de kat

Moeite met inademen

Katten en honden met een voorste-luchtwegprobleem (neus, luchtwegen) hebben vaak moeite met inademen. Vaak maken deze dieren geluid bij het inademen.

De oorzaak van de problemen kan meestal gevonden worden met een scopie.


Inwendig neusonderzoek bij een kat onder narcose

Moeite met uitademen

Katten en honden met een longprobleem (COPD, longemfyseem, interstitiële pneumonie) gebruiken vaak de buikpers om uit te ademen.

We stellen de diagnose meestal met een longfoto.
Voor een bronchoscopie zijn de dieren vaak te benauwd.

Kent u onze symptoomchecker?

Symptoomchecker: in 4 stappen van probleem naar oplossing.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten