Laparoscopische gastropexie

Bij de afdeling Chirurgie van het MCD bieden we de mogelijkheid de maag van uw hond vast te zetten door middel van een laparoscopische gastropexie. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij honden die eerder een acute maagverwijding, ook wel maagdilatatie, hebben gehad of een verhoogd risico op een maagkanteling hebben. De maag wordt hierbij vastgezet aan de buikwand door middel van een minimale ingreep.

Wat is een maagkanteling?

Een maagkanteling, ook wel maagtorsie is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag een draai maakt om de as, hierbij worden zowel de in- als de uitgang van de maag afgesloten wat leidt tot vergroting van de maag en ophoping van gas. De gevolgen hiervan zijn onder andere verminderde terugkeer van veneus bloed naar het hart, afsterving van de maagwand, beschadiging van de hartspier, shock en zelfs de dood.  Snelle diagnose, stabilisatie van de patiënt en chirurgische correctie is dan noodzakelijk. Soms is het helaas al te laat en zijn er onomkeerbare beschadigingen ontstaan. Het is dan ook van groot belang dat de behandeling zo snel mogelijk plaatsvindt.

Maagkanteling

Bij een maagkanteling kan de maag vele malen groter worden dan normaal.

Een maagkanteling of -torsie komt het meeste voor bij grote honden. Zo wees onderzoek uit dat de kans op maagtorsie gedurende het leven van een Duitse Dog 36,7% is. Gevolgd door de Standaard Poodle (25,3%), Ierse Setter (24,9%), Weimaraner (19,1%) en Rottweiler (3,9%). De kans op maagtorsie neemt met de leeftijd toe (Ward et al).

Röntgenfoto van de buik Ierse Setter met een maagkanteling

In het artikel van Ward et al. ‘Benefits of prophylactic gastropexy for dogs at risk of gastric dilation-volvulus’ is er een duidelijke afname in sterfgevallen bij de door hun onderzochte rassen na preventieve gastropexie. Preventieve gastropexie, oftewel het preventief vastzetten van de maag voorkomt dat de maag kan kantelen.

Preventieve behandeling maagkanteling

Bij honden met een toegenomen kans op een maagkanteling kan de maag operatief worden vastgezet aan de buikwand (gastropexie). Bij de afdeling Chirurgie van het MCD bieden we de mogelijkheid de maag van de hond volledig laparoscopisch vast te zetten. Er zijn slechts 3 kleine openingen in de middenlijn van de buik nodig: 1 voor de camera en 2 voor de werkkanalen.

Er wordt een sneetje gemaakt aan de binnenzijde van de buikwand net achter de laatste rib en in de maagwand.

De voordelen van een laparoscopische gastropexie:

  • Minder post-operatieve pijn
  • Sneller post-operatief herstel
  • Kan gecombineerd worden met laparoscopische ovariectomie (verwijderen eierstokken)

Chirurgen van het MCD hebben veel ervarig met laparoscopische gastropexie

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland