Leukemie bij de hond
Bij leukemie bij de hond is er sprake van kankercellen in het bloed of het beenmerg. In sommige gevallen zijn ook de lymfeklieren of andere organen aangetast.
De meest voorkomende vorm van leukemie is de vorm waarbij lymfocyten de kankercellen zijn (net als maligne lymfoom), maar er zijn ook andere vormen van leukemie. Leukemie komt minder vaak voor dan maligne lymfoom.
Bloedonderzoek
Leukemie is de enige vorm van kanker bij de hond waarbij de diagnose wordt gesteld met behulp van bloedonderzoek.
Bij a-leukemische leukemie zijn geen tumorcellen in het bloed zichtbaar en wordt de diagnose gesteld met een beenmergbiopt.
Bij zowel leukemie als maligne lymfoom kan ook een verhoogd calcium aanwezig zijn, dit kan klachten geven van een toegenomen dorst, veel plassen en misselijkheid.
Acute of chronische leukemie hond
Er kan sprake zijn van acute leukemie of chronische leukemie, afhankelijk van het type witte bloedcel wat betrokken is kan het nog een aanvullende naam krijgen (lymfoblastische leukemie, myeloïde leukemie etc).
Acute leukemie is een zeer agressieve vorm waarbij behandelingen helaas in de meeste gevallen niet of nauwelijks aanslaan. Honden zijn vaak ook zo ziek dat ze de behandeling niet goed kunnen ondergaan. In de meeste gevallen wordt daarom gekozen voor euthanasie, of korte tijd prednison mits dit wat verlichting geeft.
Chronische leukemie geeft vaak vage klachten en reageert over het algemeen beter op behandeling. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van prednison en chemotherapie tabletten (chlorambucil waarvan de merknaam leukeran is). De prognose is veel gunstiger, veel honden hebben met goede levenskwaliteit nog ongeveer 1-3 jaar voor zich. Het is wel belangrijk regelmatig bloedonderzoek uit te voeren.