Miauwende kat

Waarom miauwt mijn kat?

Uw kat wilt u of iemand anders, door te miauwen, iets vertellen: ik wil eten, ik wil ander eten, ik wil een aai, ik wil naar buiten of naar binnen, ik wil spelen… Een kat kan ook mauwen omdat hij gespannen is (er zit een vogeltje…) of blij bent dat uw thuiskomt.

Boze katten kunnen schreeuwen en blazen. Als je per ongeluk op de poot van je kat gaat staan, doet hij dat ook.

Katten mauwen niet als ze pijn hebben. Als ze al geluid maken is het meestal blazen: blazen naar de buik bij een niersteen, blazen op de kattenbak vanwege pijn bij het poepen.
Meestal worden ze juist rustig, bewegen ze minder en treken zich terug.

Waarom miauwt mijn kat zoveel?

Net als bij mensen heb je babbelkousen en zwijgers. Oosterse kortharen zijn echter babbelaars. Het zit deels in de genen.

Kat blijft miauwen…

Als een poes heeft die nog niet gesteriliseerd is, is uw poes mogelijk krols. Ze zoekt naar een leuke one-night stand die de vader van haar kindjes wil worden.

Als uw kater buiten loopt te schreeuwen, probeert hij op die manier mogelijk andere katers te verjagen in de hoop een leuke krolse poes tegen te komen. Ook gecastreerde katers kunnen dit gedrag vertonen.

Krolse kat

Als poezen in hun vruchtbare periode zijn, roepen ze vaak luidkeels wat ze willen: een leuke kater. Uw kat is krols.

Veel on-gesteriliseerde poezen worden, behalve in de winter, elke 2-3 weken krols. Om dit te voorkomen kunt uw kat laten steriliseren of de poezenpil geven. Als u dit niet wilt, kunt u ook een eisprong opwekken:

Een poes krijgt pas een eisprong als ze meerdere keren gedekt is (dit is anders dan bij de mens, de hond en veel andere dieren). Na een eisprong blijft de volgende krolsheid langer weg:
– 40-42 dagen als er geen dracht is.
– minimaal 65 dagen als er wel sprake is van dracht.
Als uw de poes binnen enkele uren 3-5 maal kunstmatig dekt (vaak wordt een wattenstaafje gebruikt) kunt u een eisprong induceren. Soms worden gecastreerde katers gebruikt voor de doel. Dit wordt een sham-dekking genoemd.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland