Longontsteking (kat)

Als katten een longontsteking hebben, is er meestal een achterliggende oorzaak te vinden.

Niesziekte, chronische bronchitis of astma en longwormen zijn de meest voorkomende oorzaken van longontsteking bij de kat. Katten die zich verslikken en een vreemd voorwerp inademen kunnen ook een longontsteking krijgen.


Bij een longontsteking zijn vaak afwijkende geluiden te horen op de borstkas (als je op de juiste plek luisterd)

Longontsteking door virussen en bacteriën

Met name jonge katten zijn vatbaar voor niesziekte en kunnen ernstiger ziek worden dan oude katten. Als katten in grote groepen worden gehouden, is de kans op een ernstige niesziekte-infectie en longontstekingen groter.
Hoe kleiner de groep, hoe schoner de ruimte, hoe gezonder de moeder, des te kleiner is de kans op ernstige infecties.

Lees verder: niesziekte

Longontsteking bij chronische bronchitis of astma 

Bij chronische bronchitis en astma produceren de luchtwegen meer slijm. Normaal wordt dit materiaal naar de keel gestuwd en doorgeslikt.

Bij katten met een chronische bronchitis hebben de longen moeite om dit slijm te verwijderen. Bacteriën kunnen in deze omgeving makkelijker groeien en ziekte verwekken.

Zo’n longontsteking kan ook steriel zijn: er zijn geen bacteriën of virussen bij betrokken, maar het lichaam valt zichzelf aan (een auto-immuunziekte).

Lees verder: bronchitis-kat

Longontsteking bij longwormen

In bepaalde kleine gebieden in Nederland komen veel longwormen voor.

Katten besmetten zich door het eten van slakken en knaagdieren. De meeste katten hebben geen last van deze wormen, maar sommige dieren krijgen een forse bronchitis en kunnen een longontsteking ontwikkelen.

De diagnose wordt gesteld met ontlastingsonderzoek of bronchoscopie. De katten moeten (soms vele keren) ontwormd worden.

Lees verder: longwormen

Longontsteking door verslikken 

Een gezond dier verslikt zich zelden. Als hij zich toch verslikt, begint het dier te hoesten, zodat er geen rommel in de longen komt. Als dat niet goed lukt, kan er een longontsteking ontstaan.

Met name rond de anesthesie kan een dier zich makkelijk verslikken. Door de anesthesie is de kat suf en misselijk en kan zich in braaksel verslikken, omdat hij / zij  niet helemaal bij is. Dit is de reden dat katten niet mogen eten voordat ze onder narcose gaan en nadat ze onder narcose zijn geweest.

Bij het verslikken kunnen er niet alleen bacteriën in de longen komen, maar ook maagzuur en voedsel. Een verslik-longontsteking is vaak erger dan een ontsteking die “alleen” door virussen of bacteriën veroorzaakt wordt.

Longontsteking door vreemde voorwerpen

Grassprieten en elk ander voorwerp dat in “het verkeerde keelgat” verdwijnt, kan bacteriën en schimmels meenemen die leiden tot een longontsteking. De bacterie komt pas onder controle als het vreemde voorwerp is verwijderd.

Een vreemd voorwerp kunnen we zien op een röntgenfoto of CT scan, maar niet altijd. Bij verdenking op een vreemd voorwerp doen we vaak een kijkonderzoek (bronchoscopie).

Longontsteking door gebitsproblemen

Ontstekingen in de mond komen veel voor. Soms komen deze bacteriën in de bloedbaan en veroorzaken ze ontstekingen elders. Deze bacteriën worden vaak aangetroffen bij katten met pus in de borstkas, rond de longen. Soms had de kat daarvoor al een abces in de longen en is die doorgebroken naar de borstkas

Lees verder: vocht rond de longen

Symptomen longontsteking kat

De verschijnselen van een longontsteking kunnen wisselen van een zachte, voorzichtige hoest tot een harde, productieve hoest.

De verschijnselen kunnen gepaard gaan met sloomheid en een slechte eetlust. Soms zijn de klachten mild, maar een dier kan ook ernstig benauwd zijn en blauwe slijmvliezen hebben.

Diagnose longontsteking kat

De diagnose longontsteking stellen wij door lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. Op basis van de foto kan vaak ook worden achterhaald wat de oorzaak van de ontsteking is.
Bij een acute longontsteking kan een longfoto nog normaal zijn.


Vocht in de longen kan wijzen op een longontsteking (röntgenfoto)

Een CT onderzoek (driedimensionale röntgenfoto) van de longen laat meer details zien en is nauwkeuriger en betrouwbaarder dan een gewone röntgenfoto. Een CT is echter duurder dan een gewone foto en een kat moet voor dit onderzoek onder narcose.

Een echo maken van gezonde longen is niet mogelijk. Als er geen lucht in het longdeel zit en dit longdeel tegen de ribwand aanligt, is een echo wel mogelijk. Onder echogeleide kan zo’n afwijkende longkwab worden aangeprikt voor microscopisch onderzoek: is het een ontsteking of een tumor?

Bronchoscopie: met een cameraatje is het mogelijk om in de luchtpijp en in de grote bronchiën te kijken. Op deze manier is het meestal mogelijk een vreemd voorwerp te verwijderen. Ook is het mogelijk om onder geleide van bronchoscopie een longspoelsel te nemen voor bacteriologisch- en cel onderzoek.

Behandeling longontsteking kat

Vaak is een antibioticum nodig. Deze behandeling moet worden voortgezet tot de klinische klachten verdwenen zijn en de röntgenfoto bijna alleen nog maar normale dingen laat zien. Een behandeling duurt vaak 3 tot 6 weken.

Soms is opname en verpleging nodig om een dier door een moeilijke periode heen te helpen.

Als de ontsteking specifiek op één plek zit en de medicijnbehandeling niet goed aanslaat, moeten we soms het afwijkende longdeel chirurgisch verwijderen.

Prognose longontsteking kat

De vooruitzichten van een longontsteking zijn sterk afhankelijk van de achterliggende oorzaak, de ernst van de ontsteking en de weerstand van de patiënt.

Bij het Medisch Centrum voor Dieren doen we er alles aan om de oorzaak te achterhalen, uw kat de beste behandeling te geven en ondersteunen uw kat met verpleging als het nodig is.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten