Neospora hond

Neospora caninum is een eencellige parasiet. Deze parasiet valt, net als Toxoplasma, onder de coccidiosen. De parasiet kan ernstige ontstekingen veroorzaken in het hele lichaam. De ziekte verloopt vaak fataal. 1 op de 10 honden is in contact geweest met Neospora. De meeste van deze dieren zijn niet ziek geweest. Hoeveel van deze dieren ziek worden van de parasiet is onbekend. De parasiet wordt verspreid via hondenpoep en rauw vlees (inclusief organen en de nageboorte) en kan in de baarmoeder worden overgebracht van teef op pups.

De hond is zowel eind-gastheer (hij verspreidt de parasiet in zijn ontlasting) als tussen-gastheer (de parasiet zit in de organen en kan ziekte veroorzaken).
Andere tussen-gastheren zijn het rund, de schaap, geit, paard en vos. De parasiet is, zo ver bekend, niet gevaarlijk voor de mens.


Neospora is gevaarlijk voor de hond en andere dieren (afbeelding van de vogelbescherming België).

Neospora bij de pup

Pups die zich in de baarmoeder besmetten, krijgen vaak na 5 tot 7 weken problemen.

De problemen beginnen vaak met spierzwakte en overstrekken van de achterpoten, gevolgd door een steeds erger wordende verlamming, waarbij ook de voorpoten, hals, kop en slikspieren betrokken kunnen worden. De parasiet kan ook ontstekingen geven in de longen, lever, spieren, hartspier en hersenen. Plotselinge sterfte komt voor.

Ogenschijnlijk gezonde teven kunnen verschillende opeenvolgende nesten krijgen die deze  parasiet bevatten. Meerdere pups in een nest kunnen ziek worden, maar dat hoeft niet.

Neospora bij de volwassen hond

Honden van alle leeftijden kunnen Neospora in de ontlasting hebben.

Volwassen honden van alle leeftijden kunnen ziek worden van Neospora. De verschijnselen verergeren meestal geleidelijk. Soms gaat dit snel (binnen 6 weken), soms traag (meer dan 2 jaar).

Het is onbekend of de ziekte begint met een nieuwe infectie, of dat in het weefsel “slapende” parasieten wakker worden bij weerstandvermindering. Waarschijnlijk is beide mogelijk.

Wij zien ontstekingen van de hersenen (spierzwakte, verlamming, dronkenmansgang (ataxie), scheve kopstand, epilepsie aanvallen), maar ook van andere organen (huid, spieren, hartspier, ogen, longen, alvleeklier).

Diagnose Neospora

Met bloedonderzoek kunnen we vaststellen of een dier in aanraking is geweest met Neospora. Antilichaamtiters zijn vaak hoog (> 800).

Met röntgenfoto’s kunnen we een longontsteking vaststellen en een MRI kan een ontsteking aan hersenen of ruggenmerg aantonen. In sommige gevallen is de parasiet in het hersenvocht zichtbaar (microscopisch of met DNA onderzoek (PCR)).

Weefselonderzoek is vaak nodig om te bewijzen dat de ziekteverschijnselen worden veroorzaakt door de parasiet. Soms is dit onderzoek pas mogelijk na het overlijden van de patiënt.

Therapie Neospora

Neospora kunnen we behandelen met sulfonamiden, clindamycine en/of pyrimethamine (antimalariamiddel voor mensen). Het effect van de behandeling is vaak teleurstellend.

Prognose Neospora

Bij het stellen van de diagnose is de schade meestal dermate groot, dat de ontsteking fataal verloopt.

Preventie Neospora

  • Om te voorkomen dat een hond Neospora krijgt, is het aan te raden geen rauw vlees te geven.
  • Om verspreiding te voorkomen, wordt aangeraden hondenpoep te verwijderen (restafval) en honden niet bij landbouwhuisdieren te houden.
  • Als een teef pups heeft gehad met Neospora, kan ze het best niet meer gebruikt worden voor de fok

Neospora verspreid zich via hondenpoep, rauw vlees en via de baarmoeder

 

Leestips

Andere bezoekers van deze pagina, waren ook geïnteresseerd in:

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland