Micro- of nano total hip replacement

Het vervangen van de heup door een totale heupprothese is iets wat wij bij de afdeling Orthopedie al jaren uitvoeren. Echter, tot nu toe hebben wij dit vooral bij de grotere hondenrassen toegepast.

Femurkop hals resectie of total hip replacement?

Ook bij onze kleine miniatuur hondenrassen en bij katten zijn heupproblemen zoals heup dysplasie, avasculaire necrose, fracturen, heupluxatie en artrosis deformans een veelvoorkomend probleem. Tot op heden is het in de dierenartsenwereld gebruikelijk om een femurkop hals resectie “Girdlestone’s procedure” uit te voeren. Honden en katten functioneren na deze ingreep voor het oog van de eigenaar goed. Echter, inmiddels is aangetoond dat als we hier objectief naar kijken, we zien dat de geopereerde poot 30% minder bespiering laat zien. Dit is niet te verklaren door een biomechanische kreupelheid, maar dit is het directe gevolg van een mindere belasting en aannemelijk wordt dit veroorzaakt door pijn. Doordat dit door de overige drie poten wordt opgevangen is het voor het klinisch oog niet goed ‘zichtbaar’. Uit objectieve metingen blijkt wel degelijk dat de poot waarop de femurkop hals resectie is uitgevoerd nooit meer belast wordt als voor de operatie.

Dit in tegenstelling met de resultaten met een heup die vervangen is. Force-plate analyses tonen aan dat honden met een heupprothese een normaal belastingsysteem hebben van de geopereerde poot. Vanuit klinisch oogpunt maakt dat het uitvoeren van een totale heup prothese dus ook voor onze kleinere huisdieren de beste behandeloptie is!

Micro- of nano total hip replacement

Nu ligt het niet zo simpel dat we deze operatie kunnen uitvoeren met het gewoon gebruiken van een  “iets kleiner” kunstheupje. Toepassing van de micro- of nano total hip replacement behoeft speciaal equipement, expertise én certificering.

De afdeling orthopedie van het Medisch Centrum voor Dieren beschikt inmiddels over dit totale pakket.

Begin oktober 2021 zijn wij hiervoor op cursus geweest in een mooi veterinair onderwijscentrum van Cremona in Italië. Hier hebben wij alle ins and outs geleerd over deze ‘microchirurgie’.

Wat wij uit deze cursus hebben meegenomen in de visie binnen ons team, is dat daar waar wij in het verleden terughoudend zijn geweest in het uitvoeren van deze operatie er juist veel voor te zeggen valt om in een ‘eerder’ stadium van klachten reeds in te grijpen. Dit heeft voornamelijk voordeel tijdens de revalidatie, omdat de patiënt in een ‘betere’ klinische toestand verkeerd. Daarnaast heeft het ook een technisch voordeel tijdens de chirurgie an sich, want er zullen minder vergevorderde irreversibele veranderingen zijn opgetreden.

Wij passen de THR al op grotere schaal toe bij ons “groter” patiëntaanbod en we zijn heel tevreden over onze tot nu toe behaalde resultaten. We zijn dan ook super enthousiast dat wij vanaf nu een grote groep van onze ‘kleine’ viervoeters op een betere manier kunnen helpen.

_______________________________________________________________________

Schnabl-Feichter, E., Tichy, A., & Bockstahler, B. (2020). Evaluation of a pressure plate for detection of hind limb lameness in cats. PLOS ONE, 15(4).
Wong, W. T. (2017). Femoral Head and Neck Excision. Complications in Small Animal Surgery, 751–758.
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland