Verlamming hond

Als uw hond de poten niet goed kan gebruiken en verlamd raakt, kunnen er verschillende ziektes spelen. Iedere ziekte heeft weer een andere behandeling. Daarom is het goed om eerst goed te laten uitzoeken wat de oorzaak is van de verlamming. De dierenarts (orthopeed of internist) doet daarom eerst een neurologisch onderzoek.

De volgende ziektes kunnen oorzaak zijn van verlamming bij de hond:

Ruggenmerg infarct

Een ruggenmerginfarct is een verstopping van de bloedvaten rondom het ruggenmerg. De verstopping oftewel het infarct is afkomstig van een klein propje materiaal uit een tussenwervelschijf. Dit materiaal remt de bloedvoorziening naar het ruggenmerg. In het medisch jargon staat het ruggenmerginfarct bekend als FCE (fibro cartilagineuze embolie).

Wat zijn de symptomen van een ruggenmerginfarct?

Een hond die plots aan één of meerdere poten verlamd is. Meestal treedt de verlamming op terwijl de hond aan het rennen of spelen is. Een ruggenmerginfarct is niet pijnlijk (in tegenstelling tot bv. een rug-of hals hernia, zie ook hernia-hond-kat) maar vaak schreeuwt de hond het uit als het gebeurt.
De verlamming is meestal asymmetrisch waarbij de klachten aan de ene zijde erger zijn dan aan de andere kant. De symptomen worden meestal niet erger in de loop van de tijd.

Bij welke honden zien we het?

Het kan bij elk ras voorkomen. De meesten zijn grote honden van middelbare leeftijd. Bij de kleine rassen zien we het met name bij de Dwerg Schnauzer en de Shetland Sheepdog.

Hoe stellen we de diagnose?

De typische klachten (acuut, asymmetrisch, geen pijn en geen verergering van de symptomen) maken een aantal andere aandoeningen onwaarschijnlijk. Om een diagnose te kunnen stellen is een MRI scan nodig.

Wat is de behandeling?

Aangepaste verzorging van de hond in combinatie met fysiotherapie. Medicatie en een operatie zijn niet zinvol.

Wat is de prognose?

De mate van herstel is afhankelijk van de ernst van het infarct en van de snelheid waarmee de behandeling begint (“hoe eerder hoe beter”). Over het algemeen is de prognose redelijk goed. De grootte van de hond kan een rol spelen in het verzorgingstraject en in de prognose.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten