De niezende kat

Als een kat veel of vaak niest, is er sprake van een probleem van de neus of keelholte. Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat. Bij kittens is mogelijk sprake van een open gehemelte of aangeboren afwijking in de keel.

niesziekte bij een kat
Ernstige acute niesziekte bij een niet-gevaccineerde kat

Niezen door aangeboren problemen

Als een kitten een open gehemelte heeft of een afwijking in de keel, kan het bij het drinken melk krijgen in de neus. Het zal minder goed drinken, klein blijven en niezen.

Een operatie kan het probleem vaak oplossen.

Niezen door stof

Moet uw kat niezen, proesten of hoesten nadat het op de kattenbak geweest is? Mogelijk is de kattenbak te stoffig.

Probeer eens een andere kattenbakkorrel (bijvoorbeeld geperst hout).

Niezen door een allergie

Allergieën als hooikoorts komen bij de kat weinig voor. Als de klachten van uw kat seizoens- of locatie gebonden zijn, uw kat niest bijvoorbeeld altijd in de slaapkamer, dan is een allergie waarschijnlijk.

Probeer de oorzaak weg te halen of de kat uit de betreffende ruimte weg te houden.

Niezen door een vreemd voorwerp

Ging uw kat niezen nadat hij aan het kattengras had gegeten? We halen jaarlijks vele grassprieten uit vele kattenneuzen. Regelmatig zit de grasspriet er al weken tot maanden en inmiddels heeft de kat een forse en stinkende snotneus. Na het verwijderen van de grasspriet herstelt de kat binnen enkele dagen volledig.

Lees verder bij rhinoscopie


Inwendig neusonderzoek (rhinoscopie) bij een kat onder narcose

Niezen door niesziekte

Niesziekte is een besmettelijk verkoudheid bij de kat. De meeste katten in Nederland worden geënt tegen de veroorzakers van niesziekte. Ze kunnen de ziekte daarna nog wel krijgen, maar worden veel minder ziek als dat gebeurt.

Ook katten die nooit buiten komen, kunt u het beste enten tegen niesziekte. U kunt het virus zelf meenemen in uw kleren, of de kat kan de ziekte oplopen als hij om een andeer reden het huis moet verlaten (bijvoorbeeld naar de dierenarts moet vanwege een ander probleem).

Lees verder bij Niesziekte

Verkouden

Als uw kat langer dan twee weken verkouden is, neusuitvloeiing heeft, snurkt en benauwd is:

Lees dan verder bij verkoudheid-kat

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten