Teek verwijderen

Het verwijderen van teken is vrij eenvoudig. Het enige dat u nodig heeft is een (teken)pincet. Als u die niet heeft, gebruik dan een (flos-)draadje.


Ook met een normaal pincet kan een teek verwijderd worden

Teken kunnen ziektes overbrengen. De teek moet tenminste 16 tot 24 uur vastgezogen zitten voor er overdracht van ziektes optreedt. Het is verstandig om alle teken zo spoedig mogelijk na het ontdekken te verwijderen.

Verdoof de teek niet met alcohol. Door de alcohol braakt de teek zijn maaginhoud in de huid van uw hond. Hierin kunnen ziekteverwekkende parasieten zitten.

  • Maak de teek goed zichtbaar door de haren rondom de teek goed uit elkaar te houden
  • Pak de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid. Probeer niet in het lichaam van de teek te knijpen
  • Trek de teek voorzichtig uit de huid. Veel tekenpincetten adviseren om te draaien
  • Als u en (flos-)draadje gebruikt: maak een lusje / schuivende knoop die u tegen de huid van uw hond/kat, om het hoofdje van de teek, redelijk strak trekt. Trek voorzichtig aan het touwtje om de teek uit de huid te verwijderen.

Controleer voordat u de teek weggooit, of u de kop (zwart met pootjes) ook heeft verwijderd. Als de kop blijft zitten, is dat meestal niet erg. Er ontstaat een dikte in de huid, die in vrijwel alle gevallen geneest.

Zijn teken gevaarlijk? 

Tekenziektes bij de hond

Teken uit warmere gebieden (zuid- en oost-Europa) kunnen BabesiaEhrlichia en Hepatozoon overbrengen. Honden kunnen hier erg ziek van worden, zelfs aan overlijden. Nederlandse teken kunnen de ziekte van Lyme en Anaplasma  overbrengen. De meeste honden worden hier niet ziek van. Teken komen in de natuur overal voor. Honden besmetten zich vaak als ze door hoog gras lopen. Een tekenband kan de kans op het krijgen van een teek verkleinen. Controleer uw hond, zeker in het buitenland, minimaal een keer per dag op teken. Verwijder de gevonden teken meteen. De kleinste teken zijn 1 mm groot!

Tekenziektes bij de kat

Hoewel ook katten gebeten worden door teken en ze zich kunnen besmetten met bovenstaande ziekteverwekkers, lijkt de relevantie van deze ziekten bij de kat van minder belang.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten