Vasculitis

Vasculitis is een ontstekingsproces in en rond de wand van de bloedvaten. Het is een auto-immuunziekte: een reactiepatroon van het immuunsysteem dat verschillende oorzaken kan hebben. Door de ontsteking van de bloedvatwand raakt het bloedvat verstopt en krijgt het weefsel niet meer voldoende zuurstof en voedingsstoffen. Vasculitis kan zich beperken tot de huid, maar het kan ook uitgebreider voorkomen, waarbij de inwendige organen betrokken zijn. De ontsteking en de verstoring van de doorbloeding van de huid en/of andere organen veroorzaakt klinische klachten.

Hoe komt het?

De ontstaanswijze is complex. Vasculitis ontstaat door een reactie van het immuunsysteem  op een bepaalde prikkel. Het immuunsysteem kan getriggerd worden door verschillende problemen zoals een infectie met bacteriën, protozoën of virussen. Ook kunnen voedselallergenen, medicijnen, vaccinaties, insectenbeten of omgevingstemperatuur een rol spelen. Bij een groot deel van de patiënten is geen duidelijke oorzaak aanwijsbaar.

Welke rassen hebben er last van?

Bepaalde hondenrassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van vasculitis, waaronderJack russel terriërs, Schotse terriërs, Duitse herders, Greyhounds, Teckels en Rottweilers. Poedels, Yorkshire terriers, Pekingezen en Maltezers hebben een grotere gevoeligheid voor vasculitis die door vaccinatie uitgelokt wordt.
Ook katten kunnen vasculitis krijgen.

Wat zijn de klachten ?

Doordat de bloedtoevoer naar de huid verstoord is, ontstaan huidveranderingen die variëren van rode plekken tot diepe zweren of wonden. Hoewel de huidveranderingen op allerlei plaatsen op het lichaam kunnen voorkomen, worden ze vaak op typische plaatsten gezien: al dan niet symmetrisch op drukplaatsen en de lichaamsuiteinden (oorpunt, staartpunt, tenen). Omdat de bloedtoevoer naar een stukje huid verstoord is, zijn de huidveranderingen goed begrensd en aan de oorpunten wigvormig.
Als er meer organen bij betrokken zijn, worden de klachten veroorzaakt door ontstekingen van de vaten in de gewrichten (artritis), de ogen (uveïtis), nieren (glomerulonefritis), de wand van het maagdarmkanaal, de zenuwen (neuritis). De klachten zijn dan uitgebreider en  afhankelijk van welke organen betrokken zijn.


Goed begrensd wondje door vasculitis aan de oorschelp

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vasculitis wordt vastgesteld aan de hand van de resultaten van het dermatologisch onderzoek in combinatie met weefselonderzoek van huidbiopten. Indien nodig worden er aanvullende onderzoeken gedaan zoals bacteriologisch onderzoek en bloed- of urineonderzoek.

Wat is de prognose?

De prognose is  per patiënt verschillend en onder andere afhankelijk van de onderliggende oorzaak en het al dan niet betrokken zijn van de interne organen. Vasculitis die beperkt is tot de huid kan enkele weken tot maanden beslaan, afhankelijk van de ernst van de huidveranderingen, de oorzaak en het effect van de behandeling.  Ζijn er meer organen betrokken, dan kan vasculitis levensbedreigend zijn.


Ook uitgebreidere vasculitis kan genezen

Wat is de behandeling?

Is de onderliggende trigger bekend, dan moet dit behandeld worden om terugval te voorkomen. De behandeling van de vasculitis zelf bestaat uit twee delen: lokale behandeling van de wonden en remming van de ontsteking. Vaak is de behandeling een combinatie van de onderstaande mogelijkheden:

  • Lokale behandeling van de wonden door middel van een wondtoilet. Hierbij wordt -indien nodig-  de wond opgefrist en afgestorven (necrotische) huid wordt verwijderd.
  • Secundaire infecties behandelen met antibiotica en / of een antibacteriële spray.
  • De ontstekingsreactie remmen door het onderdrukken van de immunologische reactie. Er zijn verschillende middelen zoals prednisolon of cycloporine. De behandeling is afhankelijk van de klinische klachten en het onderliggende probleem.
  • De doorbloeding van het weefsel verbeteren met pentoxifylline.
  • Lasertherapie is een ondersteunende behandeling die de ontstekingsreactie remt en weefselherstel stimuleert.
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten
Uw betrouwbare online apotheek Drogisterij Unique in Nederland