Leververvetting (lipidose) bij de kat
Een leververvetting is de meest gevonden oorzaak van geelzucht bij de kat. Leververvetting ontstaat als de kat slechter eet. Vetreserves worden aangesproken. De grote hoeveelheden vet in het bloed en de lever verstoren de normale leverfunctie. Hierdoor wordt de kat misselijk en gaat nog slechter eten.
Er is dus sprake van een vicieuze cirkel: de ziekte houdt zichzelf in stand en de kat wordt steeds zieker. Als niet wordt ingegrepen kan een kat aan deze aandoening overlijden. Leververvetting kan bij katten van alle leeftijden en alle rassen voorkomen. Poezen en dikke katten hebben de aandoening vaker dan katers en dunne katten.
Oorzaken van leververvetting
Bij ongeveer de helft van de katten met lipidose wordt de oorzaak gevonden waardoor de kat slechter is gaan eten.
Dat kan een lichamelijke oorzaak zijn zoals
- Niesziekte
- Een maag-of darmontsteking
- Alvleesklierontsteking
- Suikerziekte
- Etc
Maar ook een andere oorzaak
- Wisseling van voer
- Eigenaar is op vakantie
- Andere kat in huis
- Etc
Bij de andere helft van de katten wordt de oorspronkelijke oorzaak van de slechte eetlust niet gevonden of de oorzaak is al verdwenen. Blijkbaar heeft iets er voor gezorgd dat de kat even slecht at, daarna is de kat slecht blijven eten door de leververvetting.
Symptomen van een leververvetting
Katten met lipidose eten slecht of niet, vermageren, zijn sloom, hebben last van geelzucht en kunnen braken. Sommige dieren hebben gedragsveranderingen.
In een vergevorderd stadium van de ziekte kan de kat ook neurologische klachten krijgen: blindheid, bewustzijnsvermindering, epilepsie.
Diagnose van een leververvetting
Een dikke kat die slecht eet en afvalt heeft waarschijnlijk leververvetting. De lever van de kat is vergroot en soms voelbaar achter de ribboog. Wij bevestigen de diagnose met een echo en dunne-naald biopten van de lever.
De diagnostiek moet zich ook richten op de mogelijke oorzaak van de lipidose. Waarom is de kat in eerste instantie slecht gaan eten? De ziektegeschiedenis en het lichamelijk onderzoek geven vaak de belangrijkste aanwijzingen over de richting waarin wij het moeten zoeken.
Behandeling van een leververvetting
Het belangrijkste onderdeel van de behandeling van een kat met leververvetting is voeding. De kat moet voldoende voedsel krijgen en mag niet verder afvallen.
- Soms is het voldoende om de oorzaak van de slechte eetlust op te sporen en te behandelen
- Soms is een wisseling van dieet en het geven van medicijnen tegen de misselijkheid en voor het verhogen van de eetlust voldoende
- Vaak is het nodig om de kat te helpen bij het eten. Dat kan op de volgende manieren:
- Extra eten in de mond spuiten
- Extra eten ingeven via een neussonde of een slokdarmsonde
- Bij erg zieke katten is een opname in de dierenkliniek nodig. De kat kan via infusen vocht en extra medicijnen krijgen
Voorkómen van leververvetting
Een kat moet elke dag eten. Laat een kat die slechter gaat eten door de dierenarts nakijken. Hoe eerder de oorzaak van de problemen wordt vastgesteld en behandeld, hoe groter de kans dat een kat geen leververvetting krijgt. Dikke katten krijgen sneller leververvetting dan dunne katten. Voorkom dat uw kat te dik wordt
Voor beide punten is het verstandig, als uw kat elke dag een afgepaste hoeveelheid voer krijgt:
- Als uw kat te dik wordt, kunt u de hoeveelheid voer beperken
- Als uw kat zijn dag portie niet opeet, is dit een reden om hem in de gaten te houden.